Οχήματα τέως βασιλικής οικογένειας: Δες πώς έγιναν σαν καινούρια σε ένα εντυπωσιακό timelapse video

Πριν και μετά: Όλη η διαδικασία επισκευής και συντήρησης των πολυτελών οχημάτων του περασμένου αιώνα

  • -
  • -

Χάρμα οφθαλμών είναι πλέον η εικόνα των αυτοκινήτων της τέως βασιλικής οικογένειας που βίωναν… έναν αργό θάνατο, καθώς ήταν εγκαταλελειμμένα στο Τατόι.

Ο λόγος για οκτώ (8) συνολικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τέσσερις Rolls Royce και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα. Ειδικότερα, πρόκειται για οχήματα ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας με το έτος κατασκευής τους να κυμαίνεται μεταξύ της δεκαετίας του '30 και του '60.

Που σημαίνει πως συνιστούν τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 82 έτη, και έως εκ τούτου κρίνονται ως εξαιρετικά δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα.

Όπως φαίνεται στις εικόνες και το βίντεο, τα "σωστικά" συνεργεία κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες τόσο για τον καθαρισμό τους, όσο και για τη διενέργεια των απαραίτητων επισκευών. Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε έναν πιο κατάλληλο χώρο, για τη φύλαξη και τη συντήρησή τους.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα οφείλεται στις επεμβάσεις του κλιμακίου συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση επικαθίσεων και ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία εντός του κτηρίου του Βουστασίου, στο οποίο βρίσκονταν.


«Τα οχήματα της τ. Βασιλικής Οικογένειας βρίσκονται πλέον στον νέο χώρο φύλαξής τους, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν οι απαραίτητες εργασίες.  Ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, οδηγούς καλής πρακτικής, αλλά και σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις για θέματα μεθοδολογίας συντήρησης αυτοκινήτων ως εκθέματα, η Διεύθυνση Συντήρησης θα συνεχίσει την λεπτομερή τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, θα διερευνήσει τα υλικά κατασκευής, τις ιδιαιτερότητες της διάβρωσής τους και θα ακολουθήσει λύσεις για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη συμπληρώνοντας τα εξής:

«Η μεταφορά από το κτήριο του βουστασίου, που για πολλά χρόνια είχαν εναποτεθεί, εκτελέστηκε με τον δέοντα τρόπο δεδομένων της συλλεκτικής τους αξίας, αλλά και του ιστορικού τους χαρακτήρα».

Aκολουθεί ο κατάλογος των οχημάτων

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...