Εσύ χρησιμοποιείς σωστά το φλας;

Περίπου 70% των οδηγών το χρησιμοποιούν λάθος

  • -
  • -

Αν και παράγουν ιδιαίτερο ήχο και τα χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου περίπου 220.000 φορές, δεν έχουμε μάθει να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Η πιο συνηθισμένη λάθος χρήση φλας γίνεται σε περιπτώσεις προσπέρασης ενός άλλου αυτοκινήτου, εξόδου από μια πλατεία ή από χώρο παρκαρίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα το 44% των οδηγών δεν τα χρησιμοποιεί κατά την προσπέραση ή την αλλαγή λωρίδας. Ο Magnolia Paredes υπεύθυνος ηλεκτρονικών της SEAT μας εξηγεί “είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο σηματοδότησης αφού προειδοποιεί άλλους χρήστες του δρόμου για τις προθέσεις μας”. Δείτε πέντε οδηγίες για τη σωστή χρήση του φλας.

- Πριν από κάθε αλλαγή πορείας θα πρέπει να κάνετε έλεγχο μέσω των πλαϊνών καθρεπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε σαφή την πρόθεσή σας στους άλλους οδηγούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν σωστά. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα με το φλας αναμμένο χωρίς να κάνετε την κίνηση γιατί δημιουργείτε σύγχυση στους άλλους οδηγούς.

- Κάνοντας σήμα με το φλας δεν συνεπάγεται ότι έχετε την απόλυτη προτεραιότητα. Όταν αλλάζετε λωρίδα ή στρίβετε θα πρέπει να σέβεστε τους άλλους οδηγούς και να μην δημιουργείτε επικίνδυνες καταστάσεις.

- Να διατηρείτε καθ΄ όλη τη διάρκεια του ελιγμού το φλας αναμμένο. Όχι μόνο όταν βγαίνετε από λωρίδα, αλλά και όταν επιστρέφετε σε αυτήν.

- Πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα σε έξοδο από πλατεία, γιατί σύμφωνα με έρευνα εκεί συμβαίνουν αρκετά ατυχήματα. Δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνετε κατά την είσοδο στην πλατεία, αλλά είναι απαραίτητο κατά την έξοδο.

- Η στάθμευση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν είναι έκτακτες ανάγκες. Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αλάρμ. Είναι λάθος να ανάβουμε τα αλάρμ όταν πλησιάζουμε σε αυτοκίνητα που κινούνται αργά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πατάμε επανειλημμένα το πεντάλ του φρένου. Επίσης, όταν παρκάρουμε δεν πρέπει να ανάβουμε τα αλάρμ, αλλά το φλας που δείχνει την πλευρά που θέλουμε να σταθμεύσουμε το όχημά μας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...