Τέλος εποχής για το Segway PT

Σταματά η παραγωγή του πρωτοποριακού ηλεκτρικού δίτροχου

  • -
  • -

Όταν παρουσιάστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, το Segway PT εξέπληξε τους πάντες με την τεχνολογία του: ένα δίτροχο ηλεκτρικό όχημα, το οποίο ισορροπούσε αυτόματα με απλές κινήσεις του σώματος. Έγερνες προς τα μπροστά και κινείτο προς τα εμπρός. Έγερνες προς τα πίσω και σταματούσε. Έγερνες στο πλάι και έστριβε.

Αμέσως έγινε πολύ δημοφιλές σε τουρίστες και αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούσαν στο κέντρο των πόλεων. Προσωπικά είχα την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσω σε ξενάγηση στην Πράγα και εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα εξοικειώθηκα μαζί του και πόσο πρακτικό ήταν (η έκδοση με τις μεγάλες ρόδες και «τρακτερωτά» ελαστικά) στο ανέβα-κατέβα στα πεζοδρόμια.

Όμως το PT δεν αποδείχθηκε το ίδιο δημοφιλές στο ευρύ κοινό (λόγω και της υψηλής τιμής του), με αποτέλεσμα το 2019 να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% από τα έσοδα της Segway. Κάπως έτσι λοιπόν, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να σταματήσει την παραγωγή του στις 15 Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια η Segway έχει επεκταθεί στα ηλεκτρικά πατίνια καθώς και σε άλλα οχήματα μικροκινητικότητας.

Το Segway PT συνδέθηκε με ορισμένα ατυχήματα, μικρά (όπως αυτό στο video με τον Usain Bolt και έναν καμεραμάν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2015 στο Πεκίνο) ή και σοβαρά, όπως ο θάνατος του ιδιοκτήτη της Segway, Jim Heselden, το 2010, όταν έπεσε σε γκρεμό οδηγώντας το PT.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...