Έρχεται το τέλος των σπορ αυτοκινήτων από τους mainstream κατασκευαστές;

Η αυτοκίνηση γυρίζει σελίδα και μαζί της οι απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, στοιχείο που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τις σπορ κατασκευές

  • -
  • -

Μην κρυβόμαστε. Οι οιωνοί δεν είναι ευοίωνοι. Η αυτοκίνηση έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, με στόχο να μειώσει  δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η μείωση των εκπομπών ρύπων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δουλεύουν πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Νέες τεχνολογίες, με την ηλεκτροκίνηση να μην είναι απλά προ των πυλών, αλλά μέρος της σημερινής πραγματικότητας.

Η αλλαγή πλεύσης και φιλοσοφίας των εταιρειών είναι πολύ πιθανό να δώσει ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στα μοντέλα με σπορτίφ και δυναμικά χαρακτηριστικά. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, σε κατασκευές που απευθύνονται στη… φυλή των petrolheads. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις μοντέλων, όπως η επόμενη γενιά του πολυαναμενόμενου Ford Focus RS, των οποίων τα σχέδια τοποθετήθηκαν πίσω στο συρτάρι. Ή ακόμα περιπτώσεις αυτοκινήτων όπως η Renault Alpine, των οποίων η παραγωγή πιθανόν θα διακοπεί απότομα.



Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεί η δήλωση ανθρώπων της ΚΙΑ, που ανέφεραν ότι το Stinger δεν έχει νόημα να εξακολουθεί να παράγεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Και αν το μοντέλο έχει ελπίδες επιβίωσης, θα πρέπει να γίνει ηλεκτρικό! Μην πάτε μακριά, θυμηθείτε πως η Mercedes πριν από μερικές εβδομάδες άφησε να διαρρεύσει πως η γκάμα των μοντέλων AMG θα μειωθεί κατά 75%! Την ώρα που στην Peugeot, έναν από τους κλασσικούς κατασκευαστές hot hatch, όλα δείχνουν ότι η έκδοση GTI του 208 θα είναι ηλεκτρική!

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με τη νομοθεσία που επιβάλλει συγκεκριμένο μέσο όρο ρύπων σε μία αυτοκινητοβιομηχανία για ολόκληρη τη γκάμα της. Οι σπορ κατασκευές, δεν διακρίνονται για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πονοκέφαλο στις εταιρείες στην προσπάθεια διατήρησης του μέσου όρου στα επιθυμητά επίπεδα.



Ακόμα ένα χτύπημα για τις κατασκευές του είδους, αποδεικνύεται το μειωμένο ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Οι λάτρεις της γρήγορης οδήγησης μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι καταναλωτές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρακτικότητα, χώροι, άνεση και μειωμένη κατανάλωση είναι τα βασικά στοιχεία που αναζητά κάποιος κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου. Όπως βέβαια συστήματα συνδεσιμότητας, πολυμέσων και ό,τι σύγχρονο έχει εισβάλλει στην αυτοκίνηση σήμερα.

Όσοι ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση της ανάρτησης, την εκρηκτικότητα του κινητήρα, την κλιμάκωση του κιβωτίου και το πάχος της αντιστρεπτικής, μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Οι εταιρείες το έχουν καταλάβει και αναλόγως πράττουν. Όποιες αυτοκινητοβιομηχανίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παραδοσιακούς κατασκευαστές σπορ μοντέλων θα παραμείνουν στο ίδιο μονοπάτι. Προσθέτοντας ως… αλατοπίπερο φιλικότητας προς το περιβάλλον την υβριδική τεχνολογία.



Αντίθετα, οι πιο mainstream αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πολύ πιθανό με την πάροδο του χρόνου να συρρικνώνουν όλο και περισσότερο την παραγωγή κατασκευών του είδους. Κάτι που αντικειμενικά δεν υιοθετούν όλοι οι Κατασκευαστές, με κάποιους να εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτοκίνητα  που δεν απευθύνονται σε αυτούς που απλά θέλουν να μετακινηθούν, αλλά να αντλήσουν στιγμές απόλαυσης και ευχαρίστησης στη θέση του οδηγού. 
Αν θέλετε τη γνώμη μας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα σταματήσουν την παραγωγή οδηγοκεντρικών κατασκευών. Μπορεί να μην γεμίζουν τα ταμεία των εταιρειών, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα επίδειξης τεχνογνωσίας από πλευράς κατασκευαστών. Παράλληλα, εκρηκτικές δημιουργίες συμβάλλουν και στη διαμόρφωση του λεγόμενου image. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά, με τη Hyundai να είναι το πιο πρόσφατο από αυτά. Με έντονη παρουσία στους αγώνες και αριστουργήματα τύπου i30 N, κατάφερε να αλλάξει σημαντικά την εικόνα του brand. Χωρίς αυτό να αναιρεί την επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όλα είναι ένας συμβιβασμός, αρκεί να βρεθεί η χρυσή τομή. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...