Όταν η Citroen πειραματιζόταν με περιστροφικούς κινητήρες Wankel (video)

Μπορεί NSU και Mazda να έχουν συνδέσει το όνομα τους με τους Wankel κινητήρες, αλλά αντίστοιχη προσπάθεια είχε κάνει και η Citroen

  • -
  • -

Στο άκουσμα του Wankel κινητήρα όλοι αμέσως φέρνουμε στο μυαλό μας μοντέλα της Mazda και της NSU. Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες συνέδεσαν το όνομα τους με τη συγκεκριμένη τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και άλλες που εξέλιξαν τη δική τους εκδοχή. Μία από αυτές είναι η Citroen, η οποία παρήγαγε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το M35. Ένα αυτοκίνητο πόλης, το οποίο βασιζόταν στο Ami 8 και αποτελούσε την 2θυρη κουπέ εκδοχή του. Βέβαια, το στοιχείο που κέντριζε το ενδιαφέρον ήταν ο Wankel κινητήρας, ο οποίος είχε χωρητικότητα 1.000 cc και απέδιδε 49 ίππους. Ισχύς που ήταν ικανή να του χαρίσει τελική ταχύτητα της τάξεως των 145 km/h. Ο περιστροφικός κινητήρας κατασκευαζόταν από την εταιρεία Comotor, η οποία και είχε ιδρυθεί το 1967 από τις Citroen και NSU.

Τα περισσότερα μηχανικά μέρη ήταν κοινά με το Ami 8, ενώ ήταν εξοπλισμένο και με την υδροπνευματική ανάρτηση της Citroen. Μπορεί συνολικά από το 1969 έως και το 1971 να παρήχθησαν 267 μοντέλα, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε ένα μοντέλο μαζικής παραγωγής. Περισσότερο είχε το χαρακτήρα ενός πρωτοτύπου, το οποίο και δοκιμάστηκε εκτενώς σε πραγματικές συνθήκες. Πωλήθηκε σε λίγους και προσεκτικά επιλεγμένους πελάτες προσφέροντας τους 2ετή εγγύηση, ενώ οι κάτοχοι ήταν υποχρεωμένοι να καλύπτουν τουλάχιστον 30.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Από τα 267 πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν, αρκετά παρουσίασαν μηχανικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η Citroen να τα αγοράσει πίσω και να χρησιμοποιήσει τα μηχανικά τους μέρη για ανταλλακτικά. Μπορεί το πείραμα της γαλλικής εταιρείας με τον Wankel κινητήρα να μην στέφθηκε με επιτυχία, αλλά το M35 σήμερα θεωρείτε ένα κλασσικό και εξαιρετικά σπάνιο αυτοκίνητο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...