Δείτε εδώ τα ποσά επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Τα κίνητρα για ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα και για ηλεκτρικά σκούτερ

  • -
  • -

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό σχετικά με το πλαίσιο μετάβασης της χώρας μας στην ηλεκτροκίνηση, το GOCAR παρουσιάζει τα οικονομικά κίνητρα στα οποία - σύμφωνα με τις πηγές μας - κατέληξε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, το οικολογικό bonus ορίζεται στα 4.500 ευρώ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το ίδιο ποσό επιδότησης θα δοθεί και για την αγορά ηλεκτρικού επαγγελματικού έως 3,5 τόνων, ενώ για τα plug-in υβριδικά θα είναι 3.500 ευρώ.

Θα υπάρχει επίσης επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ για την προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος, εν είδει απόσυρσης. Αυτό το μέτρο θα αφορά περιορισμένο αριθμό οχημάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το όφελος θα μπορεί να μεταβιβαστεί και σε εταιρεία leasing, ώστε ο ιδιώτης να οδηγεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πληρώνοντας μόνο το μίσθωμα που αναλογεί στην μειωμένη τιμή του, χωρίς δηλαδή να έχει το άγχος της απαξίωσής του, λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων (που θα προσφέρει όλο και μεγαλύτερη αυτονομία με πιο ελαφριές και φθηνότερες μπαταρίες).

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του τέλους ταξινόμησης στα plug-in υβριδικά από το 50% που ισχύει σήμερα στο 75%, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών τους.

Επιδότηση αγοράς έως 800 ευρώ για ηλεκτρικά δίκυκλα

Για τα σκούτερ και τα ποδήλατα το όφελος θα φθάνει έως τα 800 ευρώ, ποσό σημαντικό με βάση την τιμή αγοράς ενός αντίστοιχου ηλεκτρικού οχήματος. Για την προαιρετική αντικατάσταση παλαιού δικύκλου θα δίνεται επιπλέον bonus 400 ευρώ.

Κίνητρα για την χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Παράλληλα με τα οικονομικά, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί (Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών) θα ανακοινώσουν το πλέγμα μέτρων για τη διευκόλυνση χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Μέτρα όπως ελεύθερη είσοδος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ελεύθερη στάθμευση, διέλευση από τα διόδια κλπ.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...