Επίσημο: 2 επιβάτες σε κάθε ταξί, 3 στα ΙΧ

Τι αλλάζει επίσης για τα διπλοκάμπινα οχήματα και τι ισχύει για τη χρήση της μάσκας

  • -
  • -

Μετά τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί αλλά και του επιβατικού κοινού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άλλαξε τη διάταξη που επέτρεπε μόνο έναν επιβάτη σε αυτά, λόγω του κορονοϊού. Έτσι, από την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών (πέραν του οδηγού), στα ταξί. Το ίδιο ισχύει και για τα επιβατηγά ΙΧ μέχρι πέντε θέσεων, όπου μπορούν πλέον να υπάρχουν τρεις επιβαίνοντες (οδηγός + 2 επιβάτες). Αυτά προβλέπονται σε ΚΥΑ που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.  

Ορίζεται επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός των δύο επιβατών εκτός από τον οδηγό, ισχύει και για διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα, δηλαδή όπως ισχύει και για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι 7 θέσεων.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Επιπλέον, σε αυτά τα οχήματα (με εξαίρεση τα ΙΧ) είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και από τον οδηγό και για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (150 €) τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Τέλος, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζεται ότι κατά τις μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα (NΠΔΔ, κρατικά ΝΠΙΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), όπως και για τα αυτοκίνητα του Διπλωματικού Σώματος, Προξενικού Σώματος, του Προσωπικού Πρεσβειών και Ξένων Αποστολών εφαρμόζονται τα εξής:  

Για τα επιβατηγά οχήματα μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.

Για αυτοκίνητα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...