Καμία απόσυρση. Θα δοθούν κίνητρα για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία δεν προβλέπει απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων

  • -
  • -

Το αγαπημένο θέμα της ελληνικής κοινωνίας, αυτό της απόσυρσης, επανήλθε στην επικαιρότητα, με γνωστή εφημερίδα να... βαφτίζει έτσι τα κίνητρα που θα δοθούν για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων και τα οποία θα περιλαμβάνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται διυπουργική επιτροπή.

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο GOCAR ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής (μετέχουν επίσης στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών) αναμένεται να παρουσιαστούν εντός του Ιουνίου. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τίθεται ως στόχος της χώρας μας το 30% των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν το 2030 να είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.

Όσον αφορά τα σενάρια για απόσυρση, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ξεκαθαρίσει από τον Νοέμβριο του 2019: «Δεν μιλάμε για ένα νέο κύμα απόσυρσης αυτοκινήτων. Στο μυαλό μας έχουμε μια συνολική αλλαγή του τρόπου των μετακινήσεων, το πέρασμα σε μια νέα εποχή με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον με την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Στα κίνητρα που θα δοθούν θα περιλαμβάνεται ενδεχομένως έκπτωση στην αγορά ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου (απομένει η σχετική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου) και κυρίως κίνητρα χρήσης, όπως η δωρεάν στάθμευση, ή η ελεύθερη χρήση λεωφορειολωρίδων. Όπως μας είχε πει ο κ. Χατζηδάκης «μία από τις μεθόδους που μελετούμε επίσης είναι και η χορήγηση κινήτρων σε ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως π.χ. τα ταξί».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...