2,7 εκ. αυτοκίνητα του Group VW ταξίδεψαν με πλοίο το 2019 για να καταλήξουν στα χέρια των κατόχων τους

Το Volkswagen Group έχει στην κατοχή του 11 ιδιόκτητα πλοία με δυνατότητα μεταφοράς 4.700 οχημάτων το καθένα

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα του Volkswagen Group έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές ηπείρους. Χαρακτηριστικά, το 2019 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα χρειάστηκε πρώτα να ταξιδέψουν με πλοίο πριν καταλήξουν στα χέρια των κατόχων τους. Εάν αυτά παρατάσσονταν το ένα δίπλα στο άλλο θα κάλυπταν απόσταση ίση με αυτήν από έναν από τους Πόλους μέχρι τον Ισημερινό.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει ιδιόκτητα πλοία για τη μεταφορά των νέων αυτοκινήτων. Κάτι που ισχύει από την δεκαετία του ’60. Σήμερα, το Volkswagen Group έχει στην κατοχή του 11 ιδιόκτητα πλοία, τα οποία και έχουν δυνατότητα μεταφοράς 4.700 οχημάτων το καθένα!
Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν στη διαδρομή της Βόρειας Αμερικής, ξεκινώντας από το Emden στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα για την Ανατολική ακτή ΗΠΑ. Από εκεί συνεχίζουν προς Μεξικό, όπου φορτώνονται εκ νέου, για να κάνουν ακόμα μία στάση στις ΗΠΑ. Για να επιστρέψει εν συνεχεία στην Ευρώπη έχοντας καλύψει 12.000 ναυτικά μίλια μέσα σε 45-50 μέρες.

Υπεύθυνη στο Overseas Vihicle Logistics του Group είναι η Nina Cordes-Klasing, η οποία συντονίζει τις αποστολές οχημάτων παγκοσμίως. Όπως όλοι, η 44χρονη κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού εργάζεται από το σπίτι. Αν και η στάση παραγωγής στα γερμανικά εργοστάσια ήταν κάτι που είχε προβλέψει, τα προβλήματα με τη διεθνή ναυσιπλοΐα της εξέπληξαν. «Σε ένα πλοίο μας δεν επετράπη να εισέλθει στον Καναδά επειδή ασθένησαν δύο μέλη του πληρώματος. Οι καναδικές αρχές, χωρίς καν να πραγματοποιήσουν δοκιμή κορωνοϊού, διέταξαν να παραμείνει το πλοίο στα ανοικτά και σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Αυτό, φυσικά, έχει καταστρέψει το όποιο χρονοδιάγραμμα».

Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη στα τέλη Μαρτίου, όταν το λιμάνι του Έμντεν ανέστειλε τη λειτουργία του. Ως αποτέλεσμα, τα πλοία που προέρχονται από το Μεξικό με μεγάλο αριθμό Tiguan με μακρύ μεταξόνιο και Audi Q5, δεν μπορούν να εκφορτωθούν και να φορτωθούν εκ νέου.
Για την Cordes-Klasing και την ομάδα της αυτή ήταν μία πρόκληση διαχείρισης κρίσης. «Πρέπει να επανεκτιμούμε την κατάσταση από μέρα σε μέρα και να αναζητούμε λύσεις. Εάν το σχέδιο Α αποτύχει, τότε υπάρχει σχέδιο Β, ενώ την ίδια στιγμή δουλεύουμε πυρετωδώς σε σχέδιο Γ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παραγόμενα οχήματα φτάνουν στον πελάτη το συντομότερο δυνατό και σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο πελάτης ζει στην άλλη άκρη του κόσμου», σχολιάζει.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το Volkswagen Group έχει ιδιόκτητα πλοία αποτελεί πλεονέκτημα σύμφωνα με την Cordes-Klasing, αφού μπορούν οι ίδιοι να καθορίσουν τα χρονοδιαγράμματα τους.
Όμως, όπως είναι σήμερα η κατάσταση παγκοσμίως κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλής προβλέψεις: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή, σε ποιο εργοστάσιο, με ποιες ποσότητες και για ποιες αγορές, ούτε πότε θα επιτραπεί η επανάληψη της λειτουργίας των λιμένων ανά τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε, πού και πόσα πλοία θα χρειαστούν. Η λύση που έχουμε υιοθετήσει είναι να έχουμε πλοία ελλιμενισμένα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα μισά από αυτά στην Ευρώπη και τα μισά στις ακτές του Μεξικού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι να βρεθούμε σε πλήρη λειτουργία μόλις επανεκκινήσει η παραγωγή».

Το Volkswagen Group πολύ σύντομα θα διαθέτει δύο νέα ιδιόκτητα πλοία για μεταφορές αυτοκινήτων, τα οποία για πρώτη φορά θα χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σε σύγκριση με τα συμβατικά πλοία με υγρά καύσιμα, όπως το βαρύ μαζούτ, έχουν καλύτερη περιβαλλοντική λειτουργία.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...