Αντιμετωπίζοντας ανέμους 300 km/h (video)

Η αεροδυναμική σήραγγα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αυτοκινήτων της SEAT

  • -
  • -

Μπορεί κανένας να μην μπορεί να τη δει, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση, στην ασφάλεια και στην άνεση ενός αυτοκινήτου. Ονομάζεται αεροδυναμική ή παρατήρηση του πως κινείται ο αέρας γύρο από συμπαγή αντικείμενα.

Στο χώρο του αυτοκινήτου η εφαρμογή αυτή έχει ιδιαίτερη πρακτικότητα, αφού μειώνει την αντίσταση του αυτοκινήτου στον αέρα. Και όλα αυτά γίνονται στην αεροδυναμική σήραγγα. Πως λειτουργεί όμως;

Ένα αυτοκίνητο τοποθετείται στη μέση ενός κλειστού χώρου και τεράστιοι ανεμιστήρες στέλνουν τον αέρα πάνω του με ταχύτητες που φτάνουν και τα 300 km/h. Ειδικές αισθητήρες μελετούν κάθε επιφάνεια ξεχωριστά.

Φυσικά, όπως μας εξηγεί ο μηχανικός Stefan Auri, υπεύθυνος της αεροδυναμικής σήραγγας της SEAT “σε αυτές τις συνθήκες κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί μέσα σε αυτήν”.

Κάθε χιλιοστό επιφάνειας μετράει. Τα στοιχεία από την αντίσταση του αυτοκινήτου, καταγράφονται σε υπολογιστή και αξιολογούνται, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα και η μικρότερη επιφάνεια. Κάθε χιλιοστό παίζει ρόλο κλειδί, αφού μπορεί να μειώσει την κατανάλωση και να βελτιώσει τη σταθερότητα, την άνεση και την ασφάλεια του οχήματος.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...