50 χρόνια πριν: Opel Ascona και Manta

Δύο αυτοκίνητα που αποτελούν πλέον συλλεκτικά κομμάτια

  • -
  • -

Φέτος συμπληρώνονται 50 έτη από το λανσάρισμα δύο σημαντικών για την Opel μοντέλων στην μεσαία κατηγορία. Η γερμανική μάρκα έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων, με πρώτη τη συμμετοχή του Ascona και του Manta πρώτης γενιάς στο ράλλυ ιστορικών αυτοκινήτων “Bodensee Klassik”, στις 7 με 9 Μαΐου.

Πίσω στο 1970, η Opel δημιούργησε νέα δεδομένα στην μεσαία κατηγορία. Αφενός με το Ascona, ένα σπορ σεντάν με δύο ή τέσσερις πόρτες και αφετέρου με το Manta, ένα coupe με θέσεις για τέσσερα άτομα. Το Opel Ascona τοποθετήθηκε ανάμεσα στα Kadett και Rekord, ενώ κυκλοφόρησε και σε τρίθυρο station wagon αμάξωμα, ως Caravan. Τα δύο μοντέλα μοιράζονταν το πλαίσιο, την ανάρτηση και τους κινητήρες: τετρακύλινδρα σύνολα με ισχύ από 60 έως 105 ίππους.

Μέχρι το 1975, το Ascona πρώτης γενιάς παρήχθη σε 691.438 μονάδες και το Manta σε 498.53 μονάδες. Τα δύο αυτοκίνητα ακολούθησαν το GT στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καταγράφοντας εμπορική πορεία στις ΗΠΑ, κάτι όχι σύνηθες για μοντέλα της Opel.

Το Ascona σημείωσε όμως σημαντικές επιτυχίες όχι μόνο στο πεδίο των πωλήσεων, αλλά και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: Ο Walter Rohrl με συνοδηγό τον Jochen Berger κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλητο Ράλλυ του 1974 και την επόμενη χρονιά κέρδισαν στο Ράλλυ Ακρόπολις, σημειώνοντας την πρώτη νίκη για την Opel στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η κορυφαία στιγμή ήρθε το 1982, με τους Rohrl και Christian Geistdorfer να κατακτούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών με το Ascona 400.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...