Κίνητρα για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020

  • -
  • -

Επιδότηση της τιμής ηλεκτρικού αυτοκινήτου αλλά και μέτρα για τη χρήση του εξετάζει η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης που έχει ως αντικείμενο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Πρόεδρος της επιτροπής, Αλεξάνδρα Σδούκου, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας στο συνέδριο Electromobility 2020, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επισήμανε ότι μελετώνται πιθανοί τρόποι επιδότησης της τιμής ενός ηλεκτρικού οχήματος,  «που μπορούν να πάρουν τη μορφή κάποιας μείωσης φόρου ή τέλους ή και επιδότησης της τιμής αγοράς. Eξετάζουμε παράλληλα πιθανά μέτρα που να σχετίζονται με την παροχή κινήτρων χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενους χώρους), με σκοπό να καταστήσουμε τη χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις ελληνικές πόλεις πιο ελκυστική».

Η κα Σδούκου χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης τη δημιουργία δικτύου σημείων φόρτισης τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. «Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε αν απαιτείται η επιδότηση των υποδομών φόρτισης και τι μορφή θα μπορούσε να λάβει για τους διάφορους τύπους φόρτισης. Σύντομα θα εξειδικεύσουμε τους κανόνες λειτουργίας που διέπουν την αγορά και την υπηρεσία επαναφόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων». Παράλληλα επισήμανε ότι τα κίνητρα θα αφορούν και ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως επαγγελματικής χρήσεως οχήματα, logistics, ταξί, ηλεκτρικά scooters.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Πριν ανακοινωθούν τα κίνητρα και τα μέτρα θα πρέπει να κοστολογηθούν. Για αυτό το λόγο στη διυπουργική επιτροπή συμμετέχει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Στην ελληνική αγορά, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά) πέρυσι κατέλαβαν μερίδιο μικρότερο του 1% επί των συνολικών πωλήσεων οχημάτων, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε 4-5%, σε ορισμένες περιπτώσεις (Ολλανδία) ξεπέρασαν το 10% ενώ στη Νορβηγία προσεγγίζουν το 50%. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει δραστικά και γι’ αυτό έχουμε θέσει έναν υψηλό στόχο για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – 1 στα 3 οχήματα που θα πωλούνται το 2030 να είναι ηλεκτρικό».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...