Υβριδική και όχι ηλεκτρική η F1

Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, εμφανίστηκε κάθετος όσον αφορά τη χρήση ηλεκτροκινητήρων στην Formula 1

  • -
  • -

Πριν από μερικούς μήνες οριστικοποιήθηκαν οι νέοι κανονισμοί που θα διέπουν τη Formula 1 από το 2021 και έπειτα. Οι αλλαγές που θα έχουν τα μονοθέσια είναι σημαντικές, αλλά οι κινητήριες μονάδες παραμένουν ίδιες. Θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση υβριδικής τεχνολογίας, διατηρώντας τις υπερτροφοδοτούμενες εξακύλινδρες μονάδες που διαθέτουν σήμερα. Με την Formula E να διανύει πλέον τον έκτο χρόνο ζωής της, αρκετοί αναρωτιούνται αν ένα αμιγώς ηλεκτρικό μονοθέσιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μελλοντικά τη σημερινή φόρμουλα.

Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, είναι κάθετος και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο σήμερα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την F1 πέρα από τη σημερινή υβριδική τεχνολογία. Δεν μπορεί η FE να αντικαταστήσει την F1 και τις απαιτήσεις της. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ηλεκτρικό μονοθέσιο που να μπορεί να καλύψει έναν αγώνα 300 χιλιομέτρων με τις ταχύτητες που απαιτούνται στην Formula 1. Πιστεύω ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο. Και αν αυτό ποτέ συμβεί! Σήμερα, η ιδανική επιλογή είναι η υβριδική τεχνολογία. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά και φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα», είπε ο πρόεδρος της FIA.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής σχεδιασμού των κινητήρων της Mercedes F1, Andy Cowell, συμφωνεί με την άποψη του Todt. «Τα πάντα εξαρτώνται από τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας και τι θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αν κάνουμε λόγο για μπαταρίες λιθίου, τότε το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει ο Jean Todt είναι σωστό. Αν επιλέξουμε τη λύση του υδρογόνου, τότε θα έχουμε πολύ αυξημένο βάρος, με αποτέλεσμα τα μονοθέσια να χάσουν μεγάλο μέρος της ευελιξίας και της ταχύτητας τους. Κάτι που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της F1. Μετά το 2021 πρέπει να στοχεύσουμε στη χρήση πιο καθαρών και φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...