Στα τέλη του 2021 ο αυτοκινητόδρομος Λαμία - Ξυνιάδα

Το υπό κατασκευή τμήμα του Ε65 επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός

  • -
  • -

Τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα, που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021 επιθεώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο οι εργασίες του οποίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, διεκόπησαν και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μακρά περίοδος επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης. Το 2013 αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Ξυνιάδα -Τρίκαλα.

«Το τμήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα βρούμε τον τρόπο να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βόρειο τμήμα του Ε65. Ο δρόμος αυτός δεν θα μείνει ημιτελής, αυτό είναι προσωπική δέσμευση δική μου και του Υπουργού Υποδομών. Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί και το τμήμα αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο θα “σπάσει” και η απομόνωση μιας Περιφέρειας με πολύ μεγάλη σημασία που είναι η Δυτική Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  

Το Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65,  αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο  χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας,  (0 χλμ. έως και 32,5 χλμ. Ε65). Σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου, η συνολική του πρόοδος ανέρχεται σε 34,33%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ασφαλτικών στρώσεων.  Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 41,4%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 44% και οι χωματουργικές εργασίες 33,4%.

Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021.

Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος:

Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.

1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο

15 Γέφυρες

5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις

1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)

62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας

3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας)  & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)

1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)

1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)

1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)

1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...