Χατζηδάκης: Στην ηλεκτροκίνηση θα ακολουθήσουμε τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

  • -
  • -

Τη δημιουργία working groups που θα δουλέψουν τα επιμέρους θέματα της ηλεκτροκίνησης, ανήγγειλε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για την υλοποίηση του Έργου «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια».

Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά, παρουσία – πέραν της κας Σδούκου, Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – επίσης του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκου Σταθόπουλου.

Στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής παρευρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

 Ο κ. Χατζηδάκης στη σύντομη παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι  η ηλεκτροκίνηση είναι μεγάλης σημασίας τόσο για το περιβάλλον όσο και για την αντίληψη που έχει ο πολίτης για  τις μετακινήσεις, διότι οι μετακινήσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν μιλάμε για ένα νέο κύμα απόσυρσης αυτοκινήτων. Στο μυαλό μας έχουμε μια συνολική αλλαγή του τρόπου των μετακινήσεων, το πέρασμα σε μια νέα εποχή με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον με την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής ήταν η ανταλλαγή προτάσεων για τις πρώτες προτεραιότητες εκπόνησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα.

Ο Υφυπουργός κ. Θωμάς, αφού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της εισαγωγής της ηλεκτροκίνησης για το περιβάλλον και τις μετακινήσεις των πολιτών, ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα της φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από πηγές καθαρής ενέργειας και έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις αστικές περιοχές.

Η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και του ΥΠΕΝ,  ότι για πρώτη φορά βρίσκονται μαζί τρία υπουργεία, ΥΠΕΝ, ΥΥΜ και ΥΠΟΙΚ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η ΡΑΕ, θεσμικοί φορείς, ερευνητικά ινστιτούτα και φορείς της αγοράς. Τόνισε δε ότι θα δημιουργηθούν άμεσα working groups για να δουλέψουν τα επιμέρους θέματα.

Ο κ. Σταθόπουλος πρότεινε να υπάρξουν πιλοτικά έργα, τα οποία θα κάνουν γνωστή την ηλεκτροκίνηση στους πολίτες και μίλησε για μετασχηματισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, λαμβάνοντας υπόψη και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Μπακογιάννης  τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων, με λιγότερους ρύπους και λιγότερες μετακινήσεις .

Υπενθυμίζεται ότι βασικοί στόχοι της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι:

-      η εκπόνηση εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα,

-      ο σχεδιασμός εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος κινήτρων για την προώθηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων,

-      η καταγραφή εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό την ένταξη δράσεων ηλεκτροκίνησης σε προγράμματα χρηματοδότησης,

-      η χωροταξία των υποδομών φόρτισης σε όλη την επικράτεια.

Την Επιτροπή απαρτίζουν στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών και εκπρόσωποι φορέων.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Επιτροπής, θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις προτάσεων των ομάδων εργασίας (working groups) των συναρμόδιων υπουργείων για τις απαιτούμενες  νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...