Το στρατηγικό πλάνο για την Alfa Romeo

Τέσσερα μοντέλα θα περιλαμβάνει η γκάμα της Alfa Romeo μέχρι το τέλος του 2022, με τα σχέδια για κατασκευές με σπορ χαρακτηριστικά να μπαίνουν στο ντουλάπι.

  • -
  • -

Η γκάμα της Alfa Romeo εξακολουθεί να μειώνεται, αφού μετά τη διακοπή της παραγωγής των Mito και 4C η ιταλική εταιρία προσφέρει σήμερα μόλις τρία μοντέλα (Giulia, Stelvio και Giuletta). Παρόλα αυτά, το Group FCA αποφάσισε να μην προχωρήσει στην παραγωγή δύο μοντέλων που βρίσκονταν στα σκαριά, και συγκεκριμένα της νεότερης εκδοχής της 8C με 700 ίππους, αλλά και ενός σπορ σεντάν με απόδοση 600 ίππων. Την ίδια τύχη είχε και το πρόγραμμα για δύο εκδόσεις των Giulia και Stelvio με μεγαλύτερο μεταξόνιο που θα προορίζονταν για την κινέζικη αγορά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που μέσα στο 2020 αναμένεται να κοπεί η παραγωγή και της Giulietta. Tα μελλοντικά σχέδια της FCA αυτή τη στιγμή θέλουν την Alfa Romeo μέχρι το 2022 να προσφέρει μία γκάμα τεσσάρων μοντέλων.  Οι Giulia και Stelvio θα υποστούν ένα φέις λιφτ μέσα στο 2021 και θα πλαισιωθούν από ένα νέο compact SUV και ένα B-SUV, τα οποία θα παρουσιαστούν το 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA, Mike Manely, πιστεύει ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί η στρατηγική της εταιρίας, ειδικά μετά από τα απογοητευτικά νούμερα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. «Πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική της Alfa Romeo», είπε ο Manley και συνέχισε: «Όμως, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ότι επένδυση κάνουμε θα έχει αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο.»

Η Alfa Romeo δεν σημειώνει κέρδη και ο Manley δεν έκρυψε ότι θα διαφοροποιηθεί το πλάνο που την ήθελε να περιλαμβάνει 7 μοντέλα μέχρι το τέλος του 2022. Στρατηγική που εγκαταλείφθηκε. Οι πωλήσεις της ιταλικής εταιρίας έχουν σημειώσει μία πτώση της τάξεως του 31%, έχοντας ταξινομήσει 67.427 μοντέλα τους πρώτους εννέα μήνες του 2019. Η ισχυρότερη αγορά για την Alfa Romeo είναι η ευρωπαϊκή, αλλά και ακόμα σε αυτή η πτώση άγγιξε το 42%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 28%. Η γκάμα της Alfa Romeo δεν βοηθάει στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά στο Group FCA δεν θέλουν να αλλάξουν τον premium χαρακτήρα της εταιρίας.

Για να μείνει ζωντανή στο παιχνίδι των πωλήσεων, η Alfa Romeo θα χρειαστεί να αποκτήσει ηλεκτρικές ή υβριδικές εκδόσεις. Κάτι που φυσιολογικά θα συμβεί, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. To μελλοντικό Β-SUV αναμένεται να διαθέτει υβριδική έκδοση δίπλα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ για το C-SUV το πλάνο προβλέπει να διαθέτει και μία αμιγώς ηλεκτρική.

Βέβαια, αυτό είναι το πλάνο του Group FCA, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα επηρεαστεί μετά τη συγχώνευση με το Group PSA. Ο Manley ανέφερε ότι η πλατφόρμα Giorgio θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο εταιρίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της PSA, Carlos Tavares, ο οποίος και θα αναλάβει επικεφαλής μετά τη συγχώνευση των δύο εταιριών, έχει υποστηρίξει ότι θα διατηρηθούν στη ζωή όλες οι μάρκες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των δύο γκρουπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...