Ποια δεδομένα μοιράζονται τα έξυπνα αυτοκίνητα

Κινδυνεύω να χάσω όλα τα προσωπικά μου στοιχεία όπως στα social media;

  • -
  • -

Η συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων με άλλα οχήματα και με τον… έξω κόσμο έχει και υπέρ και κατά. Αφενός μπορείς να δέχεσαι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο π.χ. για τον καιρό ή την κίνηση, όμως υπάρχει ο κίνδυνος ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως οι προορισμοί μου στο σύστημα πλοήγησης να πέσουν σε χέρια τρίτων.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προσπαθεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές, σχετικά με το είδος των δεδομένων από τα οχήματα που φθάνουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα δεδομένα που λαμβάνει έχουν ως κατεύθυνση τη βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας και των προϊόντων, την αύξηση της άνεσης για οδηγό και επιβάτες, αλλά και την επίτευξη κοινωνικών στόχων, όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και ο περιορισμός της κατανάλωσης καυσίμου (και άρα των ρύπων).

Οι εταιρείες λαμβάνουν τα εξής δεδομένα: πίεση ελαστικών, ταχύτητα οχήματος, διανυθείσες αποστάσεις, κατανάλωση, επίπεδο λαδιού, κατάσταση κινητήρα, κατάσταση φόρτισης μπαταρίας, γωνία του τιμονιού, εξωτερική θερμοκρασία. Επίσης τα δεδομένα ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν αποθηκεύονται.

Δεν λαμβάνονται ευαίσθητα δεδομένα που εισάγονται από τους χρήστες των οχημάτων (όπως οι λίστες επαφών στο τηλέφωνο, οι προορισμοί στο σύστημα πλοήγησης) αλλά και δεδομένα που προέρχονται από εξωτερικές πηγές (πληροφορίες από υποδομές ή άλλα οχήματα).

Εσείς τι λέτε; Μας φακελώνουν οι εταιρείες;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...