Πόσο «πράσινα» είναι τα Seat Arona, Skoda Octavia και Fiat Panda;

Τα τρία αυτοκίνητα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Green NCAP

  • -
  • -

Τα δεδομένα στην αυτοκίνηση αλλάζουν. Ένα αυτοκίνητο εκτός από ασφαλές για τους επιβάτες του, πρέπει να είναι «ασφαλές» και για το περιβάλλον, άρα και την υγεία των κατοίκων του πλανήτη. Ο οργανισμός Green NCAP που υποστηρίζεται από τον Euro NCAP κρίνει τα αυτοκίνητα σε δύο τομείς: στους ρύπους που εκπέμπουν και στην ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν.

Το τρίτο πακέτο αποτελεσμάτων για το 2019 περιλαμβάνει τρία μοντέλα: το Seat Arona με τον 1.5 TSI, τη Skoda Octavia με το 2.0 TDI και το Fiat Panda στην έκδοση CNG (φυσικού αερίου).

Το Arona τα πήγε πολύ καλά στον τομέα της εκπομπής ρύπων, με σκορ 9,8/10. Η απόδοσή του στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας ήταν αρκετά χαμηλότερη (6,1/10) και έτσι βαθμολογήθηκε με 4/5 αστέρια.

Η Skoda Octavia 2.0 TDI DSG απέσπασε 3 αστέρια, κυρίως λόγω του ελέγχου εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) στον αυτοκινητόδρομο.  Το σκορ για τις εκπομπές ρύπων ήταν 6,7/10, ενώ για την ενεργειακή απόδοση 5,7/10.

Τέλος το Fiat Panda CNG πήρε μόλις 2/5 αστέρια, καθώς αν και στη λειτουργία φυσικού αερίου τα πηγαίνει καλά, στη λειτουργία βενζίνης εμφάνισε υψηλές εκπομπές μικροσωματιδίων. Σκορ 5,5/10 στις εκπομπές ρύπων και 4,9/10 στην ενεργειακή απόδοση.

Σημειώνεται πως ο Green NCAP δοκιμάζει – μέσω εργαστηρίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες - τις εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων, όχι μόνο του CO2 αλλά και άλλων, πιο επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...