Οι θέσεις του ΣΕΕΠΕ για την φορολογία στα καύσιμα και την παραβατικότητα

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος παρουσίασε τις θέσεις του για τα σημαντικά θέματα του κλάδου

  • -
  • -

Αρκετά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στον κλάδο των καυσίμων παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ενημέρωση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος. Ο ΣΕΕΠΕ λειτουργεί από το 1977 και εκπροσωπεί 13 εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Γιάννης Αληγιζάκης παρουσίασε τα 4 σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και για τα οποία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία. Πρόκειται για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό 2020-2030, την παραβατικότητα, το μεταφορικό ισοδύναμο και τη φορολογία. Παράλληλα εκτίμησε ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει φέτος από το 1,02 ευρώ το λίτρο, 11% φθηνότερα από πέρυσι.

Όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό, σύμφωνα με το Σύνδεσμο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόλις το 65% του στόχου, ενώ σχετικά με την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, ο κ. Αληγιζάκης αναγνώρισε ότι είναι κάτι που δεν το εξετάζει η κυβέρνηση, όμως αντιπρότεινε να αυξηθεί το εύρος των επιδοτήσεων.

Αναλυτικά οι θέσεις του Συνδέσμου:

Παραβατικότητα

Ο κλάδος συνεχίζει να μαστίζεται από την παραβατικότητα, το λαθρεμπόριο, τη νοθεία, τις πειραγμένες αντλίες, με αντίκτυπο στην οικονομία, τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τις υγιείς επιχειρήσεις του Κλάδου.

Το τελευταίο διάστημα, με τη δραστηριοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες που επιτρέπουν σε επιτήδειους να συνεχίζουν ανεμπόδιστα την παραβατικότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί - αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα - και παράλληλα να ενισχυθούν κατάλληλα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους της αγοράς.

Για να ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των καυσίμων απαιτείται:

Πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και δέσμευση.

Απλοποίηση διαδικασιών.

Κατάρτιση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης με:

αναλυτική περιγραφή κάθε βήματος / έργου,

τον υπεύθυνο κάθε δράσης, και

αυστηρό χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα/έργο.

Κατάλληλη ενίσχυση (μετά από μελέτη και ανάλυση εργασίας – work process) των:

Στελεχών της ΑΑΔΕ.

Αρμόδιων ελεγκτικών Υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους της αγοράς.

Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ).

Επίσπευση των δικαστικών υποθέσεων για τα θέματα λαθρεμπορίας.

Ύπαρξη συνεργασίας και καλού συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών των Υπουργείων, και τέλος

Εξέταση και υλοποίηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό Τομέα.

Για να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας - και κάθε παρανομίας - στα καύσιμα (συστήματα εισροών / εκροών, GPS,  κλπ,) θεωρείται  απαραίτητο να οριστεί ένας Φορέας που θα έχει όλη την ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου καθώς και ένα Στέλεχος με αποφασιστικές αρμοδιότητες, ως υπεύθυνος Συντονιστής / Διαχειριστής του όλου προγράμματος (Project Manager).

Αντιμετώπιση των προβλημάτων στο σύστημα εισροών-εκροών:

Απαιτείται η αναβάθμιση των υποδομών της ΑΑΔΕ και της ΓΓΠΣ με κατάλληλο εξοπλισμό (hardware), σύγχρονο και ολοκληρωμένο λογισμικό (software) και στελεχιακό δυναμικό, ώστε να καταστεί εφικτός ο έλεγχος των σημάτων (alarms).

Να εκδοθεί με πληρότητα η απαιτούμενη νομοθεσία για την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών για το υπόλοιπο τμήμα της λογιστικής αλυσίδας (φορολογικές αποθήκες – μεταφορά).

Να εξεταστεί σοβαρά η συνεργασία με ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή του πλήρους συστήματος παρακολούθησης και διασταύρωσης στοιχείων, καθώς και των σημάτων (alarms).

Θα πρέπει τα καύσιμα που εξάγονται από τη φορολογική αποθήκη να συνοδεύονται από τιμολόγιο με τα ΑΜΔΙΚΑ των δεξαμενών για τις οποίες προορίζονται, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα στοιχεία διακίνησης των καυσίμων/της λογιστικής αλυσίδας (σε συνδυασμό και με τα στοιχεία από τα GPS) και να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η σύγκριση των παραστατικών των εγκαταστάσεων με αυτά των πρατηρίων.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Το μέτρο εφαρμόζεται  πιλοτικά σε 34 νησιά, με επιτυχή συγκράτηση των τιμών των καυσίμων.

Ο Σύνδεσμος προτείνει:

Να επεκταθεί άμεσα η εφαρμογή του και στα υπόλοιπα νησιά.

Να συμπεριληφθεί στο μέτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης για στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων

Να συμπεριληφθούν στην επιδότηση όλοι οι τύποι βενζινών και όχι μόνον της βενζίνης Αμόλυβδης (95 οκτ).

Να ενεργοποιηθεί άμεσα η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως ισχύει για τα άλλα προϊόντα και δαπάνες για άμεση καταβολή της επιδότησης. Σήμερα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.  

Να λειτουργήσει άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση μετακυλήσει της επιδότησης, στον τελικό καταναλωτή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...