Οι μαθητές μετακινούνται σε σχολικά λεωφορεία 40 ετών!

Η έλλειψη ασφαλούς τεχνολογίας, η ελλιπής συντήρηση και οι αυξημένοι ρύποι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του υπέργηρου στόλου

  • -
  • -
Οι μαθητές μετακινούνται σε σχολικά λεωφορεία 40 ετών!
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από μία κλωστή φαίνεται πως «κρέμεται» η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, οι καθημερινές μετακινήσεις των οποίων γίνεται με σχολικά λεωφορεία που είναι υπερήλικα.

Αυτό διότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δίκυκλων (ΣΕΑΑ), τα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι μαθητές φέρουν ηλικία 35-40 έτη, γεγονός που συνεπάγεται έλλειψη ασφαλούς τεχνολογίας, ελλιπή συντήρηση και τεχνολογία μη φιλικής προς το περιβάλλον.

Η χρήση του υπέργηρου στόλου έγκειται στη σύγχυση που απορρέει από την υφιστάμενη νομοθεσία (παρ. 14 του άρθρου 185 του ν. 4070/2012), η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία λεωφορείων έως 25 ετών που στην πράξη φθάνουν τα 35-40 έτη. Αυτό διότι το μέγιστο όριο της ηλικίας κρίνεται από την 1η κυκλοφορία του λεωφορείου στην Ελλάδα, όταν σχεδόν όλα εξ αυτών εισάγονται μεταχειρισμένα, ήδη 10-15 ετών.

Το πρόβλημα έχει διαγνωσθεί από τον ΣΕΑΑ, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας: «Η ισχύουσα νομοθεσία για τη μέγιστη ηλικία των σχολικών (ιδιόκτητων-κίτρινων ή ναυλωμένων) επείγει άμεσης αλλαγής από την πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών. Παράλληλα, προκειμένου να μη βρεθούν σε αδιέξοδο σχολεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ισχυρά οικονομικά κίνητρα αντικατάστασης, με καινούργια, πλέον ασφαλή και καθαρά λεωφορεία».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...