5 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (video)

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός υβριδικού και ενός plug-in υβριδικού; Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου όχημα; Η Seat έχει τις απαντήσεις

  • -
  • -

Γιατί να αγοράσω ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο; Ποια είναι τα είδη των οχημάτων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια; Ποιο είναι το κόστος απόκτησής τους; Επιβαρύνουν το περιβάλλον; Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις δεκάδες απορίες που αναδύονται στο μυαλό των υποψήφιων αγοραστών, με φόντο τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητά μας. Για τη διαλεύκανση αυτών, η Seat δίνει στο φως της δημοσιότητας ένα κατατοπιστικό βίντεο, πλαισιωμένο από ένα διευκρινιστικό συνοδευτικό κείμενο.

Ποια είναι τα είδη οχημάτων που αξιοποιούν ηλεκτρική ενέργεια;

Υπάρχουν τρία είδη οχημάτων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Πρωτίστως,  τα υβριδικά τα οποία φορούν ένα μοτέρ εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα και ανακτούν ενέργεια κατά την πέδηση. Επίσης, διαδεδομένη είναι η κατηγορία των plug-in υβριδικών, το κινητήριο σύνολο των οποίων απαρτίζεται επίσης από θερμικό και ηλεκτρικό μοτέρ, με τη διαφορά ότι για την επαναφόρτιση των μπαταριών τα οχήματα μπαίνουν… στην πρίζα. Επαναφορτιζόμενα είναι και τα ηλεκτρικά τα οποία κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια (μόνο ηλεκτροκινητήρες).



2. Πού μπορώ να φορτίσω το αυτοκίνητό μου;

Η φόρτιση πραγματοποιείται είτε σε συμβατικές πρίζες, είτε σε ειδικούς σταθμούς φόρτισης (δημοσίους και ιδιωτικούς) εγκατεστημένους σε μια πληθώρα σημείων (έξω από το χώρο εργασίας, σε χώρους στάθμευσης κ.ο.κ.).

3. Ποια είναι η αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών;

Σε πολλές περιπτώσεις η αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 km, αν και το Seat el-Born απολαμβάνει 420 km. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος οδήγησης του αυτοκινήτου, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα συμβατικά οχήματα.

4. Όντως έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Εξ ορισμού τα ηλεκτρικά χαρακτηρίζονται ως αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, κατά την κίνησή τους. Επίσης, όσον αφορά τον κύκλο ζωή τους, έχοντας ως αφετηρία τα πρώτα στάδια κατασκευής τους, σύμφωνα με τη Seat,  οι εκπομπές ρύπων είναι περίπου 17-30% λιγότερες συγκριτικά με ένα diesel ή βενζινοκίνητο όχημα.

5. Είναι πιο ακριβά από ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Προς το παρόν ναι, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η τιμή τους συνεχώς θα μειώνεται. Η πτώση του κόστους απόκτησης έγκειται στα τεχνολογικά άλματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση του κόστους κατασκευής των μπαταριών κατά 80% την τελευταία δεκαετία. Ακόμη, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από του πετρελαίου και της βενζίνης.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...