Σε ρηχά νερά οι πωλήσεις ηλεκτρικών χωρίς σταθμούς φόρτισης

Τα σημεία φόρτισης στην ΕΕ το 2018 ήταν τριπλάσια απ’ ό,τι πέντε χρόνια πριν αλλά απέχουν πολύ από τον στόχο των 2.8 εκατομμυρίων

  • -
  • -

Να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, καλούνται τα κράτη μέλη της ΕΕ. Προκειμένου, ωστόσο, να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει να περιοριστούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης και ταυτόχρονα να εκτυλιχθεί μια ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πώς, όμως, θα επιτευχθεί ο ανωτέρω φιλόδοξος στόχος, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υβριδικά, ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά) δεν ξεπερνούσαν το 9%;

Στο περιθώριο της τρέχουσας Διεθνούς Έκθεσης της Φρανκφούρτης, ο ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) εξέδωσε το πρώτο μέρος της ετήσιας έκθεσής του σχετικά με τους βασικούς ενθαρρυντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της εμπορικής πορείας των ηλεκτρικών, καθώς και των οχημάτων που χρησιμοποιούν άλλες, εναλλακτικές μορφές τροφοδότησης.

Κύρια αιτία του ρυθμού – χελώνας με τον οποίο επεκτείνεται η ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τα ευρήματα τις έκθεσης, συνιστά ο μικρός αριθμός εγκαταστάσεων φόρτισης/ανεφοδιασμού των οχημάτων σχετικούς τεχνολογίας. Ειδικότερα, το 2018 στους κόλπους της ΕΕ υπήρχαν λιγότερα από 145.000 σημεία φόρτισης. Μολονότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι τρεις φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι πέντε χρόνια πριν, προβάλλει, ωστόσο, πάρα πολύ μακριά από τους στόχους του 2030 για 2,8 εκ. σημεία φόρτισης.

Η απουσία σταθμών φόρτισης, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, μιας και τροχοπέδη συνιστά και η ανισορροπία όσον αφορά τη διανομή τους στις χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μόλις τέσσερις χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ην. Βασίλειο) οι οποίες μετά βίας καταλαμβάνουν το 1/3 της έκτασης της ΕΕ, κατέχουν πάνω από το 75% των σημείων φόρτισης που εδρεύουν στην Ένωση. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν μετά βίας ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χλμ, γεγονός λειτουργεί αποτρεπτικά στην αγορά ενός ηλεκτρικού.

Μεγάλο εμπόδιο, τέλος, συνιστά η αδυναμία πολλών πολιτών της ΕΕ να «αντέξουν» το υψηλό κόστος απόκτησης ενός οχήματος σχετικούς τεχνολογίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της έκθεσης σε όσες χώρες το μερίδιο των ηλεκτρικών στην αγορά είναι μικρότερο από 1%, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών αντιστοιχεί σε λιγότερα από 29.000 ευρώ. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...