Περισσότεροι οι σταθμοί φόρτισης από τα πρατήρια καυσίμου στη Βρετανία!

Τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 1.000 σταθμοί φόρτισης

  • -
  • -

Η κατασκευή AFV (ηλεκτρικών, υβριδικών, plug-in υβριδικών) αυτοκινήτων έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λανσάρουν νέα μοντέλα σχετικής τεχνολογίας.

Το μερίδιο τους, ωστόσο, στην αγορά δεν ξεπερνά το 7,1% (στοιχεία Μαΐου 2019 –JATO Dynamics), με τους φίλους του αυτοκινήτου να αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εντούτοις, η ανωτέρω σθεναρή αντίσταση δεν αποθαρρύνει πολλούς ιδιώτες και δημόσιους οργανισμούς από το να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης για αυτοκίνητα που μπαίνουν… στην πρίζα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία όπου, σύμφωνα με τη Nissan UK, οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών (EV) είναι περισσότεροι από τα πρατήρια καυσίμου! Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανέρχονται σε 9.300, την ίδια ώρα που τα καταστήματα πώλησης πετρελαιοειδών περιορίζονται στα 8.400.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2020: 6 ΜΙΚΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Η επέλαση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί μέρος της πολυσχιδούς στρατηγικής της Βρετανίας για την οικοδόμηση ενός «πράσινου» μέλλοντος. Για το σκοπό αυτό, εντός της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) του Λονδίνου, τα πρατήρια καυσίμου είναι μόλις τέσσερα. Στον αντίποδα, τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 1.000 σημεία φόρτισης.

Ένα «παράπονο» που αναφέρουν συνήθως οι… πολέμιοι της ηλεκτροκίνησης είναι πως η φόρτιση αποτελεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Η συγκεκριμένη διατύπωση ναι μεν είναι αληθής, υιοθετούνται δε οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, περίπου 1.600 από τους 9.300 φορτιστές επιτρέπουν την ταχεία φόρτιση –παρέχουν ισχύ φόρτισης 50 kW και πάνω. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν επιτρέπει την επίτευξη ισοδύναμων χρόνων φόρτισης με εκείνων των πρατηρίων καυσίμων, καθιστά εφικτή, ωστόσο, την φόρτιση μιας ευρείας γκάμας EVs (όπως το Nissan Leaf Plus) στο 80% σε λιγότερο από μία ώρα, ή και λιγότερο – επί παραδείγματι Tesla Model 3 ή Audi E-tron).

Όπως προσθέτει, μάλιστα, η Nissan, η υπηρεσία Zap-Map δείχνει πως τον προηγούμενο μήνα εγκαθίσταντο δύο φορτιστές ανά ημέρα, ενώ υπάρχουν 290 Tesla Superchargers (“υπερφορτιστές”) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλογες πρωτοβουλίες με της Βρετανίας, ωστόσο, δεν λαμβάνουν χώρες-ηγέτες στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως είναι οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού US Alternative Fuels Data Center (AFDC) υπάρχουν 22.408 σταθμοί φόρτισης - συμπεριλαμβανομένων 3.092 DC φορτιστών- την ίδια ώρα που τα πρατήρια καυσίμου (στοιχεία EPA) ανέρχονται σε 168.000.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...