Ηλεκτρικά οχήματα: 5 τρόποι με τους οποίους αλλάζουν το λιανεμπόριο

H Nissan αξιοποιεί τα EVs προκειμένου να προσφέρει διευκόλυνση και ψυχαγωγία, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον

  • -
  • -

Σε συνεχή αύξηση βρίσκεται η δημοτικότητα του κινητού λιανικού εμπορίου, με τα κινητά καταστήματα ρούχων, τροφίμων και αγροτικών προϊόντων να πολλαπλασιάζονται.

Ενθαρρυντικό, μάλιστα, είναι το γεγονός πως οι επιχειρηματίες υιοθετούν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση, στρεφόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια και σε οχήματα που βασίζονται σ’ αυτή.

Η Nissan παραθέτει πέντε παραδείγματα για το πως τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα (EVs) επαναπροσδιορίζουν την έννοια του λιανικού εμπορίου:

 

 1. Ηλεκτροκίνητο “παγωτατζίδικο”

 

Καινοτομία συνιστά η συνεργασία της ιαπωνικής μάρκας με την οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής και παγωτού Mackie’s of Scotland. Οι καρποί της συνέργειας των δύο εταίρων ήταν η δημιουργία ενός κινητού καταστήματος πώλησης παγωτού που βασίζεται στο e-NV200, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο  LCV (ελαφρύ επαγγελματικό όχημα) της Nissan.

Αυτό συνδυάζει ένα μηδενικών ρύπων σύστημα μετάδοσης κίνησης, αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες με ζωή δεύτερου κύκλου και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, το ηλεκτρικό μοτέρ του οχήματος τροφοδοτείται από μια μπαταρία 40kWh, ενώ για χάρη του… παγωτού είναι ενσωματωμένη μηχανή σερβιρίσματος, συρτάρι κατάψυξης και ψυγεία ποτών

Ο ανωτέρω εξοπλισμός τροφοδοτείται από το νέο Nissan Energy ROAM, ένα φορητό σύστημα ισχύος αποτελούμενο από κυψέλες ιόντων λιθίου που ανακτώνται από ηλεκτρικά οχήματα Nissan πρώτης γενιάς (παραγωγής από το 2010 και μετά). Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται η ευκαιρία για μια βιώσιμη “ζωή” δεύτερου κύκλου, για τις μπαταρίες ενός Nissan EV.

 

 2. Κινητό παντοπωλείο


Στοχεύοντας στην προσέγγιση απομονωμένων περιοχών, η Nissan επιστράτευσε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, μεταμορφώνοντάς το σε κινητό παντοπωλείο. Οι καταψύκτες, τα ψυγεία και ο θερμο-θάλαμος - όλα σε λειτουργία μέσω μπαταριών - χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση κατοίκων στην απομονωμένη περιοχή Oku-Aizu,  στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

 3.  Γκαρνταρόμπα στους τέσσερις  τροχούς

 

H συνοικία Aizu στην Ιαπωνία συνιστά πόλο έλξης για τους τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω περιοχή έχει μείνει ανέγγιχτη από τη σύγχρονη μόδα. Για την γεφύρωση του χάσματος, η Nissan συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Rakuten και το Πανεπιστήμιο Aizu για να δημιουργήσει ένα κινητό κατάστημα ειδών ένδυσης. Το κατάστημα ήρθε με ένα πλήρως κλιματιζόμενο δοκιμαστήριο ρούχων που τροφοδοτείται από μια μεγάλη μπαταρία EV. 

 4.  Μοντέρνο εστιατόριο με θέα

 Σε συνεργασία με  τοπικούς συνεργάτες, η Nissan παρείχε ένα EV για να λειτουργήσει ως pop-up εστιατόριο στο Εθνικό Πάρκο Chubu-Sangaku, φημισμένο για τα βουνά και τα παρθένα νερά του. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροκίνητο  φορτηγό, οι πελάτες μεταφέρθηκαν στον χώρο εστίασης  και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε ο  ηλεκτροκινητήρας  για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια τόσο η κουζίνα, όσο και ο χώρος, από πλευράς φωτισμού.  Με το πέρας του δείπνου, δεν έμειναν απορρίμματα στην περιοχή,  ούτε ασφαλώς και ρύποι από την μεταφορά των επισκεπτών εκεί.

 

 5. Το απόλυτο, έξυπνο  Barbecue

 

 

Προκειμένου η μαγειρική να γίνεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Nissan μετέτρεψε  ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο φορτηγό στο "Ultimate Smart Barbecue". Το φορτηγό φρόντιζε για την άνεση των παρευρισκομένων με ένα ηλεκτρικό απωθητικό κουνουπιών και τροφοδοτούσε με ενέργεια  ένα σύστημα καραόκε για την ψυχαγωγία τους. Το όλο εγχείρημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Japan Barbecue Association και αποτελεί μια υπηρεσία κατά παραγγελία,  σε επιλεγμένους πελάτες.

Σημειώνεται πως η ιαπωνική μάρκα, διερευνά  συνεχώς τους τρόπους με τους οποίους τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή μας,  πέρα από τη μετακίνηση των ανθρώπων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...