Πώς βάζεις ήχο σε ένα αθόρυβο ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (vid)

Η Mercedes-Benz μας δείχνει πώς εφαρμόζει το σχετικό κανονισμό της ΕΕ, που ισχύει από την 1η Ιουλίου

  • -
  • -

Η ησυχία που επικρατεί σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απολαυστική για τους επιβάτες του, μπορεί όμως να αποδειχθεί μοιραία για έναν πεζό ή έναν ποδηλάτη. Για αυτό, από την 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός αριθμ. 540/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση συστήματος Σύστημα ακουστικής προειδοποίησης οχήματος (Acoustic Vehicle Alert System - AVAS) στα αθόρυβα οχήματα (υβριδικά ηλεκτρικά και αμιγώς ηλεκτρικά).

Στόχος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ευαίσθητων χρηστών των οδών σε αστικές περιοχές, όπως οι τυφλοί, οι πεζοί με προβλήματα ακοής και όρασης, οι ποδηλάτες και τα παιδιά.

Το σύστημα AVAS θα λειτουργεί σε ταχύτητες έως τα 20 km/h και θα παράγει ήχο τουλάχιστον 56 dB (δεν θα ξεπερνά τα 75 dB) και αφορά όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα. Ο ήχος θα εκπέμπεται και όταν το όχημα θα κάνει όπισθεν (όπως ισχύει στα φορτηγά και τα λεωφορεία).

Η Mercedes-Benz μας δείχνει τη διαδικασία για να δοθεί σε κάθε ηλεκτρικό της μοντέλο ένας ξεχωριστός ήχος, ο λεγόμενος «e-sound». Στο εσωτερικό βρίσκεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο έχει ειδικούς αισθητήρες και καταγράφει όλους τους ήχους, πολύ κοντά στον τρόπο με τον οποίο τους αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Η απενεργοποίηση του AVAS από τον οδηγό θα απαγορεύεται, σχεδόν σε όλες τις χώρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...