Green NCAP: Πέντε μοντέλα, μόνο ένα «πεντάστερο»

Τα εξετασθέντα μοντέλα προέρχονται από τις οικογένειες των Nissan, Mercedes-Benz, Renault, Opel και Audi

  • -
  • -

Μετά τη δοκιμή των πρώτων 12 αυτοκινήτων, ο νεοσύστατος οργανισμός αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων, Green NCAP, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχων μιας νέας, πενταμελούς –αυτή τη φορά- ετερόκλητης ομάδας.

Ο λόγος για τα πετρελαιοκίνητα Mercedes-Benz C200d 4Matic και Renault Scenic dCi 150, το CNG Audi A4 Avant g-tron, το Opel Corsa με τον χιλιάρη βενζίνης και το αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Leaf.

Από τα παραπάνω αυτοκίνητα, πεντάστερο αναδείχθηκε μόλις το Nissan Leaf, γεγονός που επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά το προφανές:Tα ηλεκτρικά μοτέρ χαρακτηρίζονται από μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 12 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ένα μόλις αστέρι λιγότερο απέσπασε το βενζινοκίνητο, πέμπτης γενιάς Opel Corsa (4 αστέρια), μια βαθμολογία που είναι ιδιαίτερα υψηλή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως «φορά» κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Αναφορικά με τους εκπροσώπους της diesel κατηγορίας, Mercedes-Benz C200d 4Matic και Renault Scenic dCi 150, αυτά βαθμολογήθηκαν με τρία αστέρια. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός πως το μοντέλο της γερμανικής μάρκας απέσπασε τη μέγιστη βαθμολογία στο Δείκτη του Καθαρού Αέρα, χωρίς, ωστόσο, να πετυχαίνει ανάλογες επιδόσεις με επίκεντρο το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης. Ο τελευταίος δείκτης, μάλιστα, ήταν η αφορμή που το Scenic δεν επιβραβεύτηκε με ένα αστέρι παραπάνω.

Το τροφοδοτούμενο με φυσικό αέριο, τέλος,  Audi A4 Avant g-tron έλαβε την ίδια βαθμολογία (3 αστέρια) τόσο με τη C-Class όσο και με το Scenic.

Σημειώνεται πως ο Green NCAP δοκιμάζει – μέσω εργαστηρίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες - τις εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων, όχι μόνο του CO2 αλλά και άλλων, πιο επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία.

Η βαθμολογία βγαίνει από τις επιδόσεις των αυτοκινήτων σε δύο δείκτες: Δείκτης καθαρού αέρα (βαθμολογία με άριστα το 10) που κρίνει τις εκπομπές ρύπων και Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης (επίσης με άριστα το 10) που κρίνει πόση ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί το αυτοκίνητο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...