Ολοκληρώνεται το 2021 το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων

Αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου

  • -
  • -

Με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των δύο σχημάτων, προέκυψε ο προσωρινός ανάδοχος του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων με αναλογική χρέωση σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε στο δημόσιο.

Με βάση των έλεγχο των οικονομικών προσφορών και σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσέφερε το κάθε σχήμα, προσωρινός ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε το σχήμα «Άκτωρ – Intrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade Tech», με την τελευταία εταιρεία να είναι ιταλική. Το άλλο σχήμα αποτελούσαν ο «Μυτιληναίος» και η Nusz από την Ουγγαρία.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση για πέντε χρόνια ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης οδικού δικτύου. Οι οδηγοί θα πληρώνουν μόνο για τη διανυθείσα απόσταση (από το σημείο εσόδου έως το σημείο εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο) και η χρέωση θα γίνεται ηλεκτρονικά. Από το σύστημα των αναλογικών διοδίων θα εξαιρούνται η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και η ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου (όπου επίσης όμως θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους).

ΜΑΘΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ

«Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα σημάνει και το τέλος των υφιστάμενων χρεώσεων διοδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις και την έναρξη της αναλογικής χρέωσης που θα προκύπτει από τη χρήση που θα κάνει ο κάθε ένας στο Οδικό Δίκτυο. Με το νέο σύστημα θα υπάρξει συνολικός έλεγχος της πορείας των παραχωρήσεων και κανένας δε θα μπορεί να αυθαιρετεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είχε επισημάνει παλαιότερα ο Υπουργός, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός (ενδέχεται βέβαια να υπάρξουν ενστάσεις) η τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων σ’ όλους τους προβλεπόμενους αυτοκινητοδρόμους της χώρας θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα 1,5 έτους (δηλαδή εντός του 2021).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...