Deutsche Bank: Αθήνα, η πόλη με την τρίτη ακριβότερη βενζίνη

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε 55 μεγαλουπόλεις από 40 χώρες του κόσμου – Στο «βυθό» της λίστας με τους μισθούς η ελληνική πρωτεύουσα

  • -
  • -

Σε απόλυτη αναντιστοιχία με τον καθαρό μηνιαίο μισθό τους βρίσκεται η τιμή της βενζίνης που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες, και ειδικά οι Αθηναίοι, για τις μετακινήσεις τους.

Αναλυτικότερα, η βενζίνη στην ελληνική πρωτεύουσα έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στον κόσμο, σε επίπεδο μεγαλουπόλεων, με το ένα λίτρο να κοστίζει 1,78 δολάρια (1,59 ευρώ). Η συγκεκριμένη τιμή είναι ισοδύναμη με εκείνη κάποιων πόλεων, όπως το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι και το Παρίσι, οι οποίες δεν έχουν «βιώσει» τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής εκτροπής που «χτύπησε» την Αθήνα. Αναφορικά με τις δύο χώρες που καταγράφουν «αρνητική πρωτιά», στην κορυφή συναντάμε το Χονγκ Κονγκ και το Όσλο, με την τιμή της βενζίνης να ανέρχεται σε 2,04 (1,83 ευρώ) και 1,85 δολάρια (1,66 ευρώ) αντίστοιχα.

Πίνακας: Tιμή πετρελαίου ανά λίτρο

Τα παραπάνω στοιχεία αναδύονται από έκθεση της Deutsche Bank για το κόστος ζωής και συνθηκών διαβίωσης 55 πόλεων από 40 χώρες του κόσμου, την οποία αναπαρήγαγε το ειδησεογραφικό μέσο CNBC.

Επιπροσθέτως, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η τιμή της βενζίνης στην Αθήνα έχει μειωθεί κατά μισό ευρώ και 0,05 ευρώ συγκριτικά με το 2014 (2,09 ευρώ) και το 2018 (1,64 ευρώ) αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, η πτώση της τιμής τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο.

Αποθαρρυντικό είναι παράλληλα το γεγονός πως η «τσουχτερή» τιμή της βενζίνης στην ελληνική πρωτεύουσα είναι εκ διαμέτρου δυσανάλογη με τον καθαρό μηνιαίο μισθό ενός εργαζομένου που δραστηριοποιείται σε αυτή. Αυτό διότι ο κάτοικος της Αθήνας λαμβάνει τον 42ο χαμηλότερο μισθό στον κόσμο, ο οποίος διαμορφώνεται στα 853 δολάρια (764 ευρώ).

Τους καλύτερους μισθούς λαμβάνουν οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, με 6.526 δολάρια (5.844 ευρώ) τον μήνα, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ζυρίχη με 5.896 (5.279 ευρώ). Καμία εκ των δύο, ωστόσο, δεν βρίσκεται μέσα στη δεκάδα των πόλεων εκείνων με την υψηλότερη τιμή βενζίνης ανά λίτρο.

 Πίνακας:Καθαρός μηνιαίος μισθός 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...