Τριοδικός καταλύτης: Στάνταρ στα μοντέλα της Opel πριν από 30 χρόνια

Μια μεγάλη επένδυση για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας

  • -
  • -

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την ανακοίνωση της Opel πως θα συμπεριλάβει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των επιβατικών της μοντέλων τον τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα, μια τεχνολογία που, με απλά λόγια, μετριάζει την επικινδυνότητα των καυσαερίων για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Ενώ ο τριοδικός καταλύτης αφαιρούσε περίπου το 90% των ρύπων, η αντίστοιχη δυνατότητα του συμβατικού, διοδικού καταλύτη περιοριζόταν στο 50% περίπου και του κινητήρα φτωχού μείγματος στο  60%. Ο τριοδικός καταλύτης είχε ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο οξείδια του αζώτου, επιτυγχάνοντας μείωση 90%.

Η γνωστοποίηση, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου στο περιβάλλον, σήμανε την ευαισθητοποίηση της Opel, η οποία δέσμευσε πάνω από ένα δις γερμανικά μάρκα (DM) ενώ επιστράτευσε μεγάλο όγκο μηχανικών με φόντο της ανάπτυξη των καταλυτών.

 Προχώρησε, επίσης, σε μία επένδυση της τάξεως των 100 εκ. ευρώ σε νέες διατάξεις δοκιμής και εξοπλισμό για δοκιμές αντοχής και υψηλής ταχύτητας. Οι επενδύσεις της Opel, ωστόσο, δεν σηματοδότησαν αύξηση της τιμής των μοντέλων. Αντιθέτως, προκειμένου να στραφούν οι οδηγοί αυτοκίνητα με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι διοικούντες της Opel προχώρησαν σε μείωση των τιμών.

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, η τεχνολογία του τριοδικού καταλύτη ενσωματώθηκε σε μια ποικιλία μοντέλων, από το Corsa και το Kadett, μέχρι το Vectra, το Omega και το Senator. Με το λανσάρισμα, μάλιστα, του Ascona 1.8i, στις αρχές του 1985 η Opel έγινε ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων που έφερνε στην αγορά ένα μοντέλο με καταλυτικό μετατροπέα, ειδικά εξελιγμένο σε Ευρωπαϊκές συνθήκες.

Σήμερα, όλα τα επιβατικά μοντέλα της γερμανικής μάρκας συμμορφώνονται με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6d- TEMP, ενώ τον δρόμο για μια βιώσιμη κινητικότητα χαράσσουν το Grandland X ως plug-in υβριδικό ηλεκτρικό και η ηλεκτροκίνηση έκδοση της επόμενης γενιάς Corsa.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...