Από την μανιβέλα στο μπουτόν εκκίνησης

Η Skoda μας ταξιδεύει από το 1908 μέχρι το σήμερα

  • -
  • -

Σίγουρα έχετε δει στον κινηματογράφο αυτοκίνητα να… παίρνουν μπρος με μανιβέλα. Γνωρίζετε όμως ότι οι μανιβέλες υπήρχαν σε νέα αυτοκίνητα έως το 1960; Η Skoda κάνει ανασκόπηση 111 ετών όσον αφορά τον τρόπο εκκίνησης του κινητήρα: από το Laurin & Klement BSC του 1908 έως το σύγχρονο Kodiaq.

LAURIN & KLEMENT BSC 1908

Το BSC αποτελούσε τη σπορ παραλλαγή του BS. Κατασκευάστηκαν 12 αυτοκίνητα, από τα οποία μόλις ένα διασώζεται, στο μουσείο της Skoda στο Mlada Boleslav. Ο δικύλινδρος κινητήρας των 1.399 cc απέδιδε 12 ίππους. Έπαιρνε «ζωή» μέσω μανιβέλας, αφού ο οδηγός είχε γυρίσει το κλειδί για τη λειτουργία του ηλεκτρικού κυκλώματος.

LAURIN & KLEMENT 110 1929

Το 110 λανσαρίστηκε το 1925 από την LAURIN & KLEMENT, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε και ως Skoda. Εδώ η μανιβέλα δεν ήταν μόνιμα τοποθετημένη, αλλά έμπαινε και έβγαινε. Υπήρχε και τσοκ για εκκίνηση τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

SKODA SUPERB 4000, type 919 1940

Η είσοδος για την μανιβέλα κρυβόταν στο κάτω μέρος της μάσκας. Ο διακόπτης τσοκ ήταν τοποθετημένος στο κέντρο του ταμπλό.

SKODA OCTAVIA, type 985 1960

Στην OCTAVIA η είσοδος του κλειδιού βρισκόταν αριστερά του τιμονιού και το τσοκ στο κέντρο του ταμπλό. Και εδώ υπήρχε η δυνατότητα εκκίνησης μέσω μανιβέλας, η οποία ήταν τοποθετημένη στην εργαλειοθήκη. Απλά σήκωνες την εμπρός πινακίδα και αποκαλυπτόταν η είσοδος για την μανιβέλα.

SKODA 1000 MB 1966

Το Skoda 1000 MB ήταν το πρώτο μοντέλο της τσέχικης μάρκας χωρίς δυνατότητα εκκίνησης μέσω μανιβέλας. Το κλειδί για την εκκίνηση του κινητήρα ήταν πίσω από το τιμόνι, ενώ το τσοκ ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα.

SKODA FAVORIT 1988

Το τελευταίο Skoda με μηχανικό τσοκ ήταν το 125 L. Ο αντικαταστάτης του, το Favorit, επίσης δεν εφοδιαζόταν με κινητήρα άμεσου ψεκασμού, όμως το τσοκ ήταν αυτόματο.

SKODA YETI 2009

Για αρκετές δεκαετίες το κλειδί του κινητήρα δεν ξεχώριζε από ένα κοινό κλειδί πόρτας. Προς τα τέλη του 20ού αιώνα αυτό άλλαξε και το κλειδί «μεγάλωσε», περιλαμβάνοντας πλέον το immobilizer (πρώτο Skoda με immobiliser ήταν η FELICIA το 1994). Μετά δημιουργήθηκε το αναδιπλούμενο κλειδί με τηλεχειρισμό.

SKODA KODIAQ 2018

Τα σύγχρονα Skoda, όπως το μεγάλο SUV Kodiaq, φέρουν σύστημα keyless entry-and-start: το κλειδί δε χρειάζεται να βγει καν από την τσέπη του οδηγού, ο οποίος πατά απλά ένα κουμπί στην κολώνα του τιμονιού.

Στο – όχι και τόσο μακρινό – μέλλον, τα αυτοκίνητα θα ξεκλειδώνουν μέσω smartphone, ή ακόμη και μέσω σκαναρίσματος της ίριδας του ματιού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...