Οι Αμερικάνοι λατρεύουν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Όχι όμως και ο Trump

Ο σημαντικότερος λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να επιβάλει δασμούς στα Made in Europe οχήματα

  • -
  • -

Σε αντίθεση με τη στρατιωτική τεχνολογία, στα επιβατικά αυτοκίνητα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την Ευρώπη. Τόσο σε σχεδίαση και πολυτέλεια, όσο και σε τεχνολογία. Λογικά λοιπόν οι ευκατάστατοι Αμερικανοί αγοράζουν ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, κυρίως γερμανικά και ιταλικά. Πόσοι Ευρωπαίοι όμως επιλέγουν αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ;

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ καταδεικνύουν την ανισορροπία, κάτι που ωθεί την κυβέρνηση Trump στην επιβολή δασμών για τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 19% της συνολικής αξίας των αυτοκινήτων που εξάγονται από τις ΗΠΑ κατευθύνονται στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα το 29% (σε αξία) των αυτοκινήτων που εξάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αυτοκίνητα που εξήχθησαν το 2018 από την ΕΕ στις ΗΠΑ είχαν αξία 37,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα τα αμερικάνικα αυτοκίνητα που εισήχθησαν στην ΕΕ είχαν αξία μόλις 5,5 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος τιμής κάθε ευρωπαϊκού αυτοκινήτου που εξήχθη στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 32.280 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος τιμής των αμερικάνικων αυτοκινήτων που ήλθαν στην Ευρώπη ήταν 20.550 ευρώ.

Δηλαδή, οι Αμερικάνοι αγοράζουν περισσότερα και πιο ακριβά αυτοκίνητα από την Ευρώπη, σε σχέση με τια αμερικανικά αυτοκίνητα που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι οδηγοί.

Πολλές όμως ευρωπαϊκές μάρκες διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ. Η παραγωγή τους το 2018 ανήλθε σε 3 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολικής παραγωγής ΙΧ στις ΗΠΑ.

Δεύτερος προορισμός για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα το 2018 ήταν η Κίνα (22,4 δισ. ευρώ), με την Ιαπωνία στην 3η θέση (8,4 δισ. ευρώ).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...