Το μεγαλύτερο εξάρτημα αυτοκινήτου από 3D εκτυπωτή (vid)

H Ford κατασκεύασε για τον 3.5L V6 EcoBoost κινητήρα του ‘Hoonitruck’ του Ken Block το μεγαλύτερο εξάρτημα που φτιάχτηκε ποτέ σε 3D εκτυπωτή

  • -
  • -

Άλλο ένα pick up μοντέλο της Ford ήταν ο πρωταγωνιστής στο τελευταίο βίντεο της σειράς Gymkhana TEN του Ken Block. Ο λόγος για το F-150 του 1977, το οποίο φέρει το προσωνύμιο ‘Hoonitruck’ και τροφοδοτείται από τον ίδιο V6 Ecoboost κινητήρα των 3,5 λίτρων με τα δύο turbo που γνωρίσαμε στο εκρηκτικό σπορ κουπέ μοντέλο της Ford, το GT.

Βέβαια, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά: Η απόδοσή του η οποία, για την περίσταση, ξεπερνά τους 900 ίππους, με τον κινητήρα, να ξεχωρίζει, παράλληλα, για ένα μοναδικό παγκοσμίως χαρακτηριστικό του, το μεγαλύτερο μεταλλικό εξάρτημα από τρισδιάστατο εκτυπωτή που φτιάχτηκε ποτέ.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί το επιστέγασμα της αδιάλειπτης συνεργασίας της Ford σε παγκόσμιο επίπεδο. Μηχανικοί της Ford Performance στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις απόδοσης του κινητήρα και συνεργάστηκαν με μια ομάδα τεχνικών στο τμήμα έρευνας της φίρμας από την Ευρώπη, οι οποίοι ανέλαβαν τη δομική ανάλυση για τη σχεδίαση του εξαρτήματος.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προσθετικής Ψηφιακής Κατασκευής (Digital Additive Production) RWTH του Aachen, η ομάδα κατασκεύασε ένα περίπλοκο αυλό εισαγωγής από αλουμίνιο που παρέχει αέρα από τους υπερσυμπιεστές στους κυλίνδρους του κινητήρα.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση – ή αλλιώς η προσθετική κατασκευή, όπως αποκαλείται – είναι μία μέθοδος κατασκευής χωρίς εργαλεία που εξασφαλίζει μεγάλη ευελιξία στη σχεδίαση και συνεπάγεται εξοικονόμηση βάρους και βελτιωμένη απόδοση. Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά στην εξέλιξη οχημάτων Ford για τη δοκιμή και βελτιστοποίηση διαφορετικών σχεδίων, αλλά και για την κατασκευή εργαλείων ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος. Για τον αυλό εισαγωγής του “Hoonitruck”, που ζυγίζει περίπου 6 κιλά, η όλη διαδικασία κατασκευής διήρκεσε πέντε ημέρες.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...