Όλο το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης

Αναμένεται η αντίδραση των εξεταστών οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή τους

  • -
  • -

Στη Βουλή κατατέθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης. Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο πώς γίνονται οι πρακτικές εξετάσεις.

Κυριότερη αλλαγή είναι η διενέργεια των εξετάσεων χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή εντός του οχήματος. Στόχος σύμφωνα με το Υπουργείο είναι να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, το γνωστό «φακελάκι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (Μέρος 1, Μέρος 2, Μέρος 3, Μέρος 4, Μέρος 5, Μέρος 6).


"Το νομοσχέδιο δεν έχει ως κύρια ιδέα τη διαφάνεια των εξετάσεων, αλλά την εξόντωση των εκπαιδευτών", σχολίασε στο GOCAR ο κ. Διαμαντής Ηλιάδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης. Η ΠΟΕΟ ακύρωσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, καθώς πλέον θα καταθέσει τις απόψεις της στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, σε αναμονή για να δώσουν εξετάσεις βρίσκονται περίπου 70.000 υποψήφιοι νέοι οδηγοί και επιπλέον άλλοι 20.000 ηλικιωμένοι που θα κληθούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Αναμένεται η αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εξεταστών, οι οποίοι απέχουν εδώ και τέσσερις μήνες από τις εξετάσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων τα δεδουλευμένα τους για εξετάσεις εκτός ωραρίου εργασίας, το διάστημα 1/5/2018 έως 28/9/2018). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του GOCAR, δεν αναμένεται να λήξει άμεσα η αποχή των εξεταστών, πριν δηλαδή αρχίσει η διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζει «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» την κατάθεση του νομοσχεδίου. «Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο Υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μπει τέλος σε ένα αδιέξοδο που έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όχι μόνο για έναν κλάδο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία καθώς χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες υφίστανται τις συνέπειες της τεχνητής ανεργίας. Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, των εκπαιδευτών οδήγησης και των εξεταστών στον δίκαιο αγώνα τους. Η δικαίωσή τους δεν είναι δικαίωση ενός κλάδου αλλά διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών και βήμα για την κανονικότητα που απαιτεί μια ευνομούμενη Πολιτεία». 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...