Θα συμβιβαστούν ΕΕ - αυτοκινητοβιομηχανία για τους ρύπους;

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 28 χωρών υιοθέτησαν πιο ήπια στάση σε σχέση με το ευρωκοινοβούλιο

  • -
  • -

Λιγότερο αυστηροί όσον αφορά την μείωση εκπομπών CO2 από τα επιβατικά αυτοκίνητα και βαν εμφανίστηκαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκριτικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κοινή πρόταση στην οποία κατέληξαν οι 28 υπουργοί (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος) προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών CO2 έως το 2030 κατά 35% για τα αυτοκίνητα και κατά 30% για τα βαν. Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (389 υπέρ, 239 κατά) τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαρακτήρισε μεν «λιγότερο επιθετικό» το ποσοστό μείωσης του CO2, όμως «εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τις θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των καταναλωτών».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Miriam Dalli που είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι αρκετές χώρες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το συμβιβασμό των Υπουργών Περιβάλλοντος και ότι η ίδια νιώθει αρκετή ενέργεια για να διαπραγματευτεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...