Πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2 με το νέο τρόπο μετρήσεων;

Όσο μεγαλύτερο το αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη και η απόκλιση

  • -
  • -

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι στη διαδικασία πιστοποίησης των μοντέλων τους με βάση το νέο και πιο αυστηρό πρωτόκολλο μετρήσεων κατανάλωσης και ρύπων WLTP, που θα είναι υποχρεωτικό από το Σεπτέμβριο για κάθε νέο αυτοκίνητο. Μία διαδικασία χρονοβόρα αλλά και με κόστος για τους κατασκευαστές. Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές; Εκτός από ενδεχόμενη αύξηση τιμής των αυτοκινήτων, υψηλότερες τιμές CO2 σημαίνουν και υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Με έρευνά της, η εταιρεία ανάλυσης της αγοράς αυτοκινήτου JATO Dynamics, εκτιμά ότι η μέση διαφορά μεταξύ του παρωχημένου NEDC (Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης) και του WLTP είναι στα 9,6 g. CO2 ανά km. Μάλιστα προσθέτει ότι μόλις στο 20% των αυτοκινήτων/εκδόσεων (υπολογιζόμενα με βάση τον όγκο παραγωγής τους) έχουν δημοσιοποιηθεί τα νέα στοιχεία. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υψηλών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ WLTP; ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνεται η διαφορά CO2 ανά km με βάση τον τύπο του αυτοκινήτου. Η μικρότερη απόκλιση είναι στην κατηγορία Α, αυτή την αυτοκινήτων πόλης με 6,6 g/km. Ο μέσος όρος είναι στα 9,6 g/km ενώ τα πολυτελή αυτοκίνητα (λόγω μεγάλου μεγέθους και βάρους από τον πλούσιο εξοπλισμό) στα 18,3 g/km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...