Υδρογονοκίνητα Toyota στην Ευρώπη

Πέντε Toyota FCHV-adv υβριδικά fuel cell στη Γερμανία μέχρι το 2011

  • -
  • -

Η Toyota ανακοίνωσε πως συμμετέχει στο πρόγραμμα Clean Energy Partnership (CEP) που έχει σκοπό την ανάπτυξης μιας βιώσιμης κινητικότητας. Η ενέργεια αυτή υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Toyota να λανσάρει στην αγορά υδρογονοκίνητα οχήματα έως το 2015, ενώ παράλληλα δίνει περαιτέρω ώθηση στο πρόγραμμα της CEP για την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων υδρογόνου στη Γερμανία.

Οι δραστηριότητες της CEP υποστηρίζονται από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία επενδύει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών κυψελών καυσίμου υδρογόνου (fuel cells) και ηλεκτρικών οχημάτων. Η Toyota θα συμβάλει στο πρόγραμμα με πέντε FCHV-adv οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, τα οποία θα διατεθούν στη Γερμανία από το 2011.

Το Toyota FCHV-adv παρουσιάστηκε στη Γενεύη. Σε σύγκριση με το FCHV, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με κυψέλες καυσίμου (fuel cells), διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πίεσης εξασφαλίζοντας αυτονομία μεγαλύτερη των 800 km -παραπάνω από τη διπλάσια σε σύγκριση με αυτή του FCHV.

Ο Tadashi Arashima, Πρόεδρος και CEO της Toyota Motor Europe, δήλωσε σχετικά με την κίνηση της εταιρείας: "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα υβριδικά αυτοκίντα με κυψέλες καυσίμου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας, παράλληλα με τα βενζινοκίνητα και plug-in υβριδικά, αλλά και τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτές οι διάφορες μορφές της υβριδικής τεχνολογίας θα παίξουν η καθεμία το ρόλο της και θα συνυπάρχουν στο μέλλον. Η Toyota στοχεύει στην εμπορική διάθεση οχημάτων κυψελών καυσίμου γύρω στο 2015. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η υποδομή δικτύου υδρογόνου, οπότε η στενή συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των εταιρειών υποδομής είναι ζωτικής σημασίας".

Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο CEP δημιουργούν δίκτυο πρατηρίων καυσίμου-υδρογόνου σε κεντρικά σημεία μεταξύ του Βερολίνου και του Αμβούργου. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό του καυσίμου υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο 50%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...