Έρευνα: Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων συνδέεται άμεσα με το εισόδημα

Αν δεν αυξηθούν οι μισθοί δεν μπορεί να γίνει στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  • -
  • -

«Μη ρεαλιστικές» χαρακτηρίζει τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει ότι η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται άμεσα από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (GDP per capita)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε χώρες με GDP κάτω από τα 18.000 ευρώ, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται λίγο πάνω από το 0%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Εσθονία (GDP 17.500 €) με μερίδιο ηλεκτρικών 0,17%, η Ρουμανία (9.600 €) με μερίδιο 0,18% και η Ελλάδα (16.600 €) με μερίδιο 0.23%!

Στις χώρες όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ανάμεσα σε 18.000-35.000 €, το μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων φθάνει έως το 1,8%, ενώ 6 χώρες με υψηλό GDP συγκεντρώνουν συνδυαστικά το 85% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φθάσουν σε μερίδιο το 15% το 2025 και το 30% το 2030. Τη στιγμή που το 2017 αντιπροσώπευαν μόλις το 0,7% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θεωρούμε ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν υπερβολικές προσδοκίες όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι η αγορά εξαρτάται άμεσα από τους πελάτες. Η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα πολύ απλά δεν θα γίνει χωρίς να αντιμετωπιστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ACEA, Erik Jonnaert. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το μερίδιο των ηλεκτρικών να φθάσει από το 1% στο 30% μέσα σε 12 χρόνια!», προσέθεσε.

Η έρευνα του ACEA κατέδειξε τις χαώδεις διαφορές όχι μόνο μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και μεταξύ βορρά-νότου: Σε Ελλάδα και Ιταλία το μερίδιο είναι 0,2%, στην Ισπανία 0,6%.

Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που καταδεικνύει τις διαφορές στην Ευρώπη είναι οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μόλις 4 κράτη (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία) συγκεντρώνουν το 76% των συνολικών σταθμών. Στο αντίθετο άκρο, από τους 117.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη την ΕΕ, η Κύπρος έχει 36 σταθμούς και η Ελλάδα 38!

[Πηγή: ACEA]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...