Βιοκαύσιμα: Άνθρακας ο θυσαυρός;

Η ΕΕ ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

  • -
  • -

Σύμφωνα με δημοσίευμα του econews, με επίσημη αναφορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται πως τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα τροπικά δάση, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τις αγορές αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, η στήριξη της παραγωγής βιοκαυσίμων δημιουργεί την ανάγκη για νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ειδικά στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Όσα αναφέρονται στην αναφορά της ΕΕ είναι ήδη γνωστά, ωστόσο για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να ανησυχούν πραγματικά για το θέμα. Όπως δήλωσε και η Guenther Oettinger, αρμόδια επίτροπος για την Ενέργεια «Η Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την αλλαγή της χρήσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων».

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα, επί του συνόλου των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές να φτάσει το 10% μέχρι το 2020. Έτσι, έχει ήδη δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή βιομηχανία με τζίρο 5 δισ. ευρώ ετησίως και μια μεγάλη αγορά για εισαγωγές από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Το θέμα φαίνεται να έχει διχάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η εντατικοποίηση της παραγωγής βιοκαυσίμων είναι η αποψίλωση δασών για την εξεύρεση νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη Λατινική Αμερική και στον Αμαζόνιο. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοκαυσίμων οδηγεί στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων

Εντωμεταξύ, αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν στα μέσα Μαρτίου τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη μη δημοσιοποίηση εκθέσεων που, όπως υποστηρίζουν, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι τα βιοκαύσιμα βλάπτουν το περιβάλλον και οδηγούν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων. Η αγωγή κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ClientEarth, Transport & Environment, European Environmental Bureau και BirdLife International.

Σε κάποιες από τις εκθέσεις - στις οποίες την πρόσβαση επιζητούν οι τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις - εγείρεται μεν η προοπτική για υψηλότερα αγροτικά εισοδήματα στην ΕΕ, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στους φτωχότερους του πλανήτη. Σε άλλες εκθέσεις υποστηρίζεται ότι τα βιοκαύσιμα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για γη, ενθαρρύνοντας τους αγρότες στην τροπική ζώνη να επεκτείνουν την καλλιεργήσιμη γη σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι υδροβιότοποι και τα δάση της βροχής, εξέλιξη η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής βιοαιθανόλης ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα, απορρίπτοντας τις εκθέσεις που υποστηρίζουν ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...