Όλο το παρασκήνιο του ερχομού της Tesla στην Ελλάδα

Πώς ο Elon Musk ενέκρινε την ίδρυση Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα μας

  • -
  • -

Μπορεί η ίδρυση της Tesla Greece την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέσω της εγγραφής της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του ΕΒΕΑ να έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», όμως η προσπάθεια δημιουργίας στην Ελλάδα ερευνητικού κέντρου της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αρχίσει εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Με έδρα το «Δημόκριτο» (και συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ» στην Αγία Παρασκευή) είναι ξεκάθαρο ότι αντικείμενο της Tesla Greece είναι η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης). Ένα γεγονός με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, όχι μόνο στο προφανές οικονομικό επίπεδο αλλά επίσης σε επιστημονικό και κοινωνικό.

Αν πρέπει να πιστωθεί σε κάποιον η επιτυχία αυτή τότε αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο επικεφαλής σχεδιαστής ηλεκτροκινητήρων στην Tesla Motors. O 40χρονος Έλληνας ηλεκτρολόγος-μηχανικός (συμμετείχε στην ομάδα «Προμηθέας» του Πολυτεχνείου) εργάζεται στην αμερικάνικη εταιρεία από το 2012, έχοντας αναλάβει ως πρώτο project  το σχεδιασμό της τετρακίνητης έκδοσης του Model S, με δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα.


Στον Κωνσταντίνο Λάσκαρη πιστώνεται η ίδρυση Τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα 

Εδώ και 2-2,5 χρόνια επεξεργαζόταν στο μυαλό του σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Tesla στην Ελλάδα και να πλέον που το έκανε πραγματικότητα! Όχι απλά για να επιστρέψει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, αλλά γιατί πίστευε και πιστεύει ότι η χώρα μας διαθέτει άξιους μηχανολόγους που μπορούν να εργαστούν εδώ και όχι να αναζητούν το επαγγελματικό τους μέλλον στο εξωτερικό. «Υπάρχουν “ελληνικά μυαλά” που μπορούν να δημιουργήσουν στη χώρα μας, να βοηθήσουν την οικονομία αλλά και να αλλάξουν τα πράγματα», έλεγε ο Λάσκαρης πιστεύοντας στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων.

Η απόδοση του Κωνσταντίνου Λάσκαρη αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων μηχανολόγων που εργάζονται μαζί του στην Καλιφόρνια έπεισε τον ιδρυτή της Tesla, Elon Musk, και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικάνικης εταιρείας (όπως ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος J.B. Straubel) ότι έχει ουσία η ίδρυση κέντρου R&D στην Αθήνα. Το οποίο θα εργάζεται πάνω στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών για τους ηλεκτροκινητήρες (που αποτελούν το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης) και θα συνεργάζεται στενά με το κύριο R&D Group στο Palo Alto της Καλιφόρνια.


Ο Elon Musk προωθεί μέχρι και αποστολές στο διάστημα, μέσω της SpaceX

Πώς θα στελεχωθεί το Κέντρο R&D της Tesla στην Αθήνα

Ηγετικό ρόλο θα αναλάβει φυσικά ο Λάσκαρης, ο οποίος για ένα διάστημα θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, μέχρι να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση στο τμήμα της σχεδίασης ηλεκτρικών μοτέρ. Μαζί του αναμένεται να επιστρέψουν αρκετοί ακόμη από τους Έλληνες μηχανολόγους που εργάζονται στην Tesla Motors, ενώ το ελληνικό R&D Center θα στελεχώνεται από απόφοιτους του Πολυτεχνείου (στο οποίο ο Λάσκαρης σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών) και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη, τόσο από μέλη της επιστημονικής κοινότητας όσο και από φίλους και παλιούς συμφοιτητές του. Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει την χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και θα πρέπει να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την ελληνική πολιτεία.

Η ανακοίνωση του "Δημόκριτου" για την άφιξη της Tesla στην Ελλάδα:

Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων.  Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας. Δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κύριο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπούρχα υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική! Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και τους Συνεργάτες του για όλη την στήριξη. 

Ο ερχομός της Tesla Greece επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος»  έχει μπει σε μία νέα περίοδο.  Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. 

Το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο Δημόκριτο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι ήδη πολύ μεγάλη και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες. 




Το διπλό ηλεκτρικό μοτέρ που σχεδίασε ο Λάσκαρης στο Tesla Model S

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...