Νέοι βενζινοκινητήρες από την Mazda (vid)

Η τεχνολογία SPCCI υπόσχεται άμεση απόκριση και χαμηλότερη κατανάλωση

  • -
  • -

Τις εξελίξεις στους επόμενης γενιάς βενζινοκινητήρες SKYACTIV-X παρουσίασε η Mazda στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο. Η ιαπωνική μάρκα ονομάζει SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) την συγκεκριμένη μέθοδο καύσης, που θα δούμε από το 2019 σε αυτοκίνητα παραγωγής, όπως στην επόμενη γενιά του Mazda3.

Οι κινητήρες SKYACTIV-X θα συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά ενός κινητήρα βενζίνης (όπως η απόδοση στις υψηλές στροφές) και αυτά ενός diesel (υψηλή ροπή και χαμηλή κατανάλωση). Το ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι συνδυάζει το ομογενές μείγμα με την αυτανάφλεξη μέσω συμπίεσης (compression ignition), χωρίς δηλαδή μπουζί. Το μείγμα καυσίμου-αέρα αναφλέγεται κατά τη διάρκεια συμπίεσης από το πιστόνι και έτσι ο κινητήρας κερδίζει τόσο σε επιδόσεις όσο και σε κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mazda, οι κινητήρες SKYACTIV-X θα προσφέρουν 20-30% χαμηλότερη κατανάλωση και 10-30% περισσότερη ροπή (σε συνδυασμό με υπερτροφοδότη) σε σχέση με τους τωρινούς βενζινοκινητήρες SKYACTIV-G. Η κατανάλωσή τους θα είναι αντίστοιχη ή και χαμηλότερη από έναν σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα. Η Mazda θεωρεί ότι η εξέλιξη των θερμικών κινητήρων σε συνδυασμό με την κυκλοφορία ηλεκτρικών μοντέλων θα συμβάλει στον περιορισμό κατά 50% των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα το 2030 σε σχέση με το 2010.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...