Ανακλήσεις 2,3 εκατ. αυτοκινήτων Toyota στις ΗΠΑ

Ανακλήσεις υπό την πίεση του Τύπου

  • -
  • -

H Toyota ανακοίνωσε την ανάκληση περισσότερων από 2,3 εκατομμυρίων αυτοκίνητων στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω προβλήματος στο πεντάλ του γκαζιού. Μάλιστα αυτή η ανάκληση είναι ανεξάρτητη από την πρόσφατη ανάκληση άλλων 4,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων Toyota και Lexus λόγω ελαττώματος στο πατάκι του οδηγού, το οποίο μπορούσε να μετακινηθεί προκαλώντας πρόβλημα στο πεντάλ του γκαζιού.

Μάλιστα πριν από την ανάκληση είχε προηγηθεί εκπομπή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης από το τηλεοπτικό κανάλι ABC στο οποίο παρουσιάστηκε έρευνα για ανεξέλεγκτες επιταχύνσεις αυτοκινήτων της Toyota.

Ο αντιπρόεδρος της Toyota Αμερικής Ivr Miller δήλωσε ότι τους περασμένους μήνες υπήρχαν αναφορές πελατών για πεντάλ γκαζιού που «κολλούσαν», χωρίς μάλιστα να υπάρχει πατάκι στο πάτωμα του οδηγού. «Η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι μηχανισμοί από πεντάλ γκαζιού σε σπάνιες περιπτώσεις  σταματούν σε μερικώς πατημένη θέση ή επιστρέφουν πιο αργά στη θέση ηρεμίας από όσο πρέπει. Σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική της εταιρείας και προς όφελος της ασφάλειας κάναμε την ανάκληση αυτή. Σπανίως υπάρχει φθορά του μηχανισμού και γίνεται σκληρότερο το πεντάλ ή «κολλάει» σε μερικώς ανοιχτή θέση.» συνέχισε ο κ. Miller.

Εντωμεταξύ στο ABC αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 60 νέες περιπτώσεις ατυχημάτων λόγω απώλεια ελέγχου που συνέβησαν μετά από την ανακοίνωση από πλευράς Toyota ότι λύθηκε το ζήτημα με τα προβληματικά πατάκια. Σε ένα συμβάν έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, αλλά από την Toyota υπήρξε άμεση απάντηση ότι τα αίτια του ατυχήματος δεν οφείλονταν σε βλάβη του ηλεκτρονικών και πιο συγκεκριμένα του cruise control. Σε μια άλλη όμως περίπτωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC κάποιος ιδιοκτήτης Toyota έφτασε στον τοπικό του dealer στο New Jersey οδηγώντας με το αυτοκίνητο εκτός ελέγχου, παρόλο που δεν πίεζε το πεντάλ του γκαζιού και χωρίς να υπάρχει πατάκι στο πάτωμα. Μάλιστα προς επιβεβαίωση του συμβάντος ζήτησε από τον υπεύθυνο της αντιπροσωπείας να δει ιδίοις όμασι τα υπερθερμασμένα φρένα του αυτοκινήτου του καθώς και τον κινητήρα που δούλευε ακόμη σε υψηλές στροφές. Κατά την επισκευή που έγινε στο αυτοκίνητό του αντικαταστάθηκαν ο μηχανισμός κι ο αισθητήρας του πεντάλ του γκαζιού. Σε άλλες παρόμοιες αναφορές οδηγών, η Toyota αφού πραγματοποίησε τους απαραίτητους ελέγχους δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα.

Η προβληματική λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εκ των υστέρων κι όταν πάψει να υφίσταται, έτσι οι οδηγοί πρέπει να είναι συνεχώς προσηλωμένοι στην οδήγηση. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα αυτοκίνητα με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία ειδικά των συστημάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τον τελικό χειρισμό τον έχει ο οδηγός.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...