Ο Trump, η κλιματική αλλαγή και η αυτοκινητοβιομηχανία

Όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων

  • -
  • -

Σε πολιτικό και οικονομικό «μπρα ντε φερ» έχει εξελιχθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21). Τότε, τα κράτη είχαν δεσμευτεί σε ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C, πλάνο το οποίο καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Ο Donald Trump ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία των Παρισίων. "Θα ξεκινήσουμε πάντως τις διαπραγματεύσεις, είτε για επανείσοδο στη συγκεκριμένη συμφωνία είτε για μία εντελώς νέα, αρκεί να είναι δίκαιη για τις ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις της, τους εργαζόμενους της, τους πολίτες και τους φορολογούμενούς της", ανέφερε στο μήνυμά του. «Είναι καθήκον της Ευρώπης να εξηγήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι δεν μπορεί έτσι απλά να εγκαταλείψει τη Συμφωνία για το Κλίμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι αντιδράσεις στη στάση του και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ακόμη και εταιρείες πετρελαιοειδών ή άνθρακα θεωρούν ότι αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία θα πλήξει τα συμφέροντά τους εκτός συνόρων, λόγω των αντιδράσεων από μία τέτοια απόφαση. Οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν στο χρηματιστήριο, ενώ το 62% των μετόχων του κολοσσού Exxon ψήφισαν υπέρ της έκδοσης αναφοράς σε ετήσια βάση για το πόσο η Συμφωνία για το Κλίμα θα επηρεάσει την εταιρεία.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έκανε γνωστό ότι αποχωρεί άμεσα από σύμβουλος του Trump. Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάνει στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, επενδύοντας τεράστια ποσά για έρευνα και ανάπτυξη, στο πλαίσιο του περιορισμού των ρύπων που αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...