Tέλη κυκλοφορίας

Απόσυρση πινακίδων αντί πληρωμή τελών

  • -
  • -

Οι μεγάλες και άδικες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας με επιβολή επιπλέον περιβαλλοντικού τέλους για τα αυτοκίνητα προ του 2005, ανάγκασε πολλούς να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη για το 2010.

Με βάση το ρυθμό που προσέρχονται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων στις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση ακινησίας για το 2010, πιθανότατα το σύνολο των κατατεθειμένων πινακίδων να φτάσει τις 200.000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο αλλοπρόσαλλος τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα τέλη κυκλοφορίας και υιοθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση προκάλεσαν σημαντική μείωση των εσόδων για το κράτος που υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 150.000 πινακίδες που είχαν κατατεθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το 80% αφορά οχήματα τα οποία έχουν κατασχέσει τράπεζες ή μεταχειρισμένα προερχόμενα από εμπόρους αυτοκινήτων, για οχήματα που παραμένουν στις μάντρες τους προς πώληση. Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ιδιώτες, οι οποίοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους προκειμένου να γλιτώσουν τα αυξημένα τέλη.

Η διαδικασία της κατάθεσης πινακίδων δεν είναι τόσο απλή και διαφέρει από εφορία σε εφορία. Οι περισσότερες Εφορίες απαιτούν αντίγραφο του Ε9, μαζί με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, που να αποδεικνύει ότι έχει στην κυριότητά του χώρο στάθμευσης ή κάποιον ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύει το αυτοκίνητό του για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην Εφορία. Σε κάποιες άλλες εφορίες αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. έχει δικό του χώρο για να θα σταθμεύει το όχημά του όσο καιρό δεν θα έχει πινακίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για κατάθεση πινακίδων είναι ο κάτοχος να έχει εξοφλήσει το σύνολο των τελών από τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...