Έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι πανάκεια

  • -
  • -

Η ιδέα ότι η ολική αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ηλεκτροκίνητα θα ελάττωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο είναι ένας από τους πολλούς μύθους που καταρρίπτει έρευνα η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Βρετανικού Οργανισμού ΕΤΑ (Environmental Transport Association).

Στην έρευνα υποστηρίζεται ότι παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον, για την ελάττωση των εκπομπών CO2 θα πρέπει να υπολογισθεί ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια για την φόρτιση των μπαταριών κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν.

Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στην Ε.Ε. τα ηλεκτρικά σε σύγκριση με τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα παράγουν περισσότερο CO2 στον πλήρη κύκλο ζωής και χρήσης τους. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι να μην θεωρήσουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως πανάκεια, αλλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλα συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι ότι το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι ανταγωνιστικό με τα συμβατικής τεχνολογίας σε δύο περίπου δεκαετίες. Επίσης ενδεχόμενη στροφή των καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες θα πρέπει να περιληφθούν εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές και τα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προωθηθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι να μειωθούν δραστικά τα όρια εκπομπών CO2 στα 80 gr/100 km μέχρι το 2020 και τα 60 gr/100 km μέχρι το 2025 με παράλληλη αύξηση των φόρων στα συμβατικά καύσιμα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...