Ο ρόλος των εκπαιδευτών οδήγησης τη νέα εποχή

Το τριήμερο συνέδριο οδικής ασφάλειας ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε

  • -
  • -

«Δεν αρκεί να μάθουμε να οδηγάμε, πρέπει να μάθουμε να μετακινούμαστε». Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το 2ο συνέδριο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Άρης Ζωγράφος, στάθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του συστήματος με το οποίο γίνεται σήμερα η εκπαίδευση και η εξέταση των υποψηφίων οδηγών. «Η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να αρχίζει από το νηπιαγωγείο, όχι στα 18 όπως γίνεται σήμερα. Κανείς δεν λέει “θέλω να μάθω να οδηγώ”, αλλά λέει “θέλω ένα δίπλωμα”. Από υπηρεσία το κάναμε προϊόν που πωλείται στο ράφι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, οι εκπαιδευτές οδήγησης συναντούν εμπόδια όταν επιχειρούν να φέρουν αφιλοκερδώς στα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή του ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγου-Πολεοδόμου, Θάνου Βλαστού. «Οι μαθητές δεν θα πρέπει να διδάσκονται μόνο την οδήγηση, θα πρέπει να διδάσκονται την πόλη τους. Είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε στις επόμενες γενιές πώς να μετακινούνται. Αύριο οι δρόμοι θα έχουν περισσότερους πεζούς, περισσότερα παιδιά, περισσότερους ηλικιωμένους και περισσότερα ΑμΕΑ, τους οποίους κρατάμε σήμερα κλεισμένους στα σπίτια τους. Σε αυτόν που θέλει να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης, η πολιτεία οφείλει να του δώσει ένα πραγματικό δίπλωμα μετακίνησης. Πότε δηλαδή πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητο και να βγάλει το πτυσσόμενο ποδήλατο».



Από αριστερά, ο Καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Άρης Ζωγράφος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...