Audi: Ανάκτηση ενέργειας και από τα… αμορτισέρ

Έρχεται το τέλος των συμβατικών αμορτισέρ;

  • -
  • -

Έχουμε συνηθίσει η ανάκτηση ενέργειας από τα σημερινά αυτοκίνητα να γίνεται μόνο από τα φρένα και τον κινητήρα, με στόχο την αύξηση της αυτονομίας. Η Audi όμως σκέφτηκε να αντλεί ενέργεια και από τα αμορτισέρ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Όσο και αλφαδιασμένος να είναι ο δρόμος που κινείται το αυτοκίνητο, τα αμορτισέρ είναι σίγουρο ότι κινούνται με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή κινητική ενέργεια, η οποία χάνεται.

Η γερμανική εταιρεία όμως και συγκεκριμένα ο Dr.Ing Stefan Knirsch (μέλος του συμβουλίου και ειδικός τεχνολογικών θεμάτων) αναφέρει ότι κάθε ανωμαλία του δρόμου, κάθε λακκούβα και κάθε στροφή, η κινητική ενέργεια του αμορτισέρ χάνεται, αλλά όχι πια, γιατί το ειδικό σύστημα ανάρτησης είναι συνδεδεμένο με ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα και μια 48βολτη μπαταρία, ώστε να αποθηκεύεται η ενέργεια που χάνεται.

Το σύστημα βαφτίστηκε eROT (electromechanical rotary dampers) και απέχει σε σχέση με τα απλά συμβατικά αμορτισέρ. Αντί για τους απλούς βραχίονες, έχουν τοποθετηθεί «περιστροφικά» αμορτισέρ που απορροφούν την κινητική ενέργεια και τη μεταφέρουν σε έναν ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται πάνω από τον πίσω άξονα. Σύμφωνα με την Audi, το σύστημα έδειξε ότι ανακτά μεταξύ 3 και 613 Watt ενέργειας μετά από αρκετές δοκιμές, κάτι που σημαίνει ότι το μέσο όρο είναι 100 έως 150 Watt. Αυτές οι τιμές είναι πιθανό να δείξουν αισθητή αύξηση της αυτονομίας.

Επίσης, το νέο σύστημα ανάρτησης επιτρέπει απεριόριστες ρυθμίσεις όπως είναι η επαναφορά και η σκληρότητα ενώ είναι πιο compact σαν κατασκευή από την παραδοσιακή ανάρτηση, με αποτέλεσμα να μην καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...