Το σύγχρονο Opel GT δίπλα στην ιστορία του

Στην Έκθεση Techno Classica θα παρουσιάσει η Opel την ιστορία του GT

  • -
  • -

Το Opel GT κέρδισε τις εντυπώσεις με το καλημέρα και τώρα ετοιμάζεται να κάνει την παρουσία του από τις 6 έως τις 10 Απριλίου στην Έκθεση Techno Classica δίπλα στο πρώτο GT. Η ιστορία του θρυλικού μοντέλου ξεκινά το 1965 όταν η σχεδιαστική μελέτη Experimental GT έγινε ο διάττοντας αστέρας στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τη χρονιά εκείνη.

Το όραμα του σχεδιαστή Erhard Schnell για ένα αεροδυναμικό, ασυμβίβαστο, αλλά προσιτό σπορ αυτοκίνητο έτυχε τόσο θερμής υποδοχής, ώστε η Opel αποφάσισε να το βάλει στην παραγωγή. Τρία χρόνια αργότερα το GT κυκλοφόρησε στην αγορά βασισμένο στη δοκιμασμένη τεχνολογία του Kadett B. Την εποχή εκείνη, το Kadett θα έτρεχε σε αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην κατηγορία τουρισμού και η κοινότητα των βελτιωτών ήταν πρόθυμη να κάνει αλλαγές στο νέο σπορ αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν από προσιτά εξαρτήματα μαζικής παραγωγής. Στην Techno Classica, μαζί με ένα κλασικό, κατακόκκινο GT παραγωγής, η Opel θα παρουσιάσει τρεις τροποποιημένες εκδόσεις που υπογράφουν οι βελτιωτές Conrero, Gerent και Irmscher.

Στο αποκορύφωμά του, το Gerent GT προδιαγραφών “Group 4 Appendix J” κυνηγούσε συχνά τις νίκες στην κατηγορία των 2,0 λίτρων ενώ το αυτοκίνητο της ιταλικής αγωνιστικής ομάδας Conrero ήταν ο ήρωας του 1971 Targa Florio, εκεί όπου τερμάτισε στην ένατη θέση γενικής κατάταξης. Χάρη στην επινοητικότητα και αγωνιστική τεχνογνωσία της Conrero Squadra Corse, το GT όχι μόνο κέρδισε το σεβασμό των 2λιτρων ανταγωνιστών του – κυρίως Porsche 911 και 914/6 – αλλά κατάφερε και να επικρατήσει. Το GT του Irmscher είναι μία άψογη ανακατασκευή.

Η οικογένεια GT στον εκθεσιακό χώρο του Έσσεν ολοκληρώνεται με το Opel GT Concept. Αυτό το πρωτοποριακό αλλά καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο καταργεί κάθε τι που διαταράσσει τις «καθαρές» γραμμές του. Το GT Concept δεν έχει καν λαβές θυρών ή εξωτερικούς καθρέπτες και κανένα περιττό διακοσμητικό στοιχείο. Είναι ένα δυναμικό «εργαλείο» όπως υποδηλώνουν και οι κλασικές, σπορ αναλογίες του, με μακρύ καπό, πολύ κοντούς προβόλους και μία τολμηρή κόκκινη γραμμή, στοιχείο της ταυτότητάς του.

Η απουσία πορτμπαγκάζ, η πρωτότυπη και πρωτοποριακή σχεδίαση των θυρών, η κεντρική διπλή εξάτμιση, ο σχεδιασμός του τιμονιού και ασφαλώς το όνομα, παραπέμπουν στο πρώτο GT. Ωστόσο, εκτός από τα εντυπωσιακά κόκκινα ελαστικά που κοσμούσαν την επίσης πρωτοποριακή μοτοσικλέτα Motoclub 500 Opel του 1928, το GT Concept δεν μιμείται τον πρόγονό του. Το αντίθετο, χωρίς ίχνος νοσταλγίας ή δείγμα ρετρό σχεδίασης, το GT Concept ερμηνεύει εκ νέου το καινοτόμο, τολμηρό και συναρπαστικό πνεύμα του πρώτου μοντέλου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη θρυλική ιστορία των μοντέλων GT.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...