12 εντυπωσιακά concept από τις δεκαετίες '70 & '80

Πως έβλεπαν τα σημερινά αυτοκίνητα οι κατασκευαστές πριν από περίπου 40 χρόνια

  • -
  • -

Ο σκοπός των πρωτότυπων αυτοκινήτων είναι να αποκαλύψουν εν μέρει τη σχεδιαστική φιλοσοφία των μελλοντικών αυτοκινήτων παραγωγής της εκάστοτε εταιρείας, ενώ παράλληλα συλλέγουν όσα περισσότερα σχόλια και γνώμες μπορούν από το ευρύ κοινό.

Αναμφίβολα, τα σημερινά concept αυτοκίνητα έχουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, καθώς και αρκετά προχωρημένες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, τι απέγιναν τα πρωτότυπα που είχαν παρουσιαστεί πριν από 35 ή 45 χρόνια; Τελικά υιοθετήθηκε κάτι από αυτά στη σημερινή εποχή; Παρακάτω έχουμε συλλέξει αρκετά μοναδικά μοντέλα που είχαν παρουσιαστεί στη δεκαετία του 70 και του 80, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…


Citroen Karin 1980
Ένα γαλλικό πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού και ξεχώρισε κυρίως για την τραπεζοειδή οροφή από τζάμι, καθώς και για το μινιμαλιστικό εσωτερικό του.
Ford Maya 1984

Ένα πρωτότυπο με σκληρή οροφή και σχεδίαση από… ιταλικό οίκο. Από εκείνη την εποχή ήθελαν να μπορεί ο οδηγός να έχει άμεση πρόσβαση στις περισσότερες λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Lamborghini Athon

Τιμόνι που είναι σαν να βρίσκεται στον… αέρα και λεβιές ταχυτήτων που μοιάζει με… μαχαίρι; Όσον αφορά το πρώτο, φταίει η γωνία λήψης της φωτογραφίες, αλλά για το δεύτερο δεν έχουμε καμία δικαιολογία για το τι σκεφτόταν η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.


Lancia Bertone Stratos

Τη δεκαετία του 70 παρουσίασε η Lancia το δικό της πρωτότυπο. Από πού να ξεκινήσουμε; Το καπό που ανοίγει σε τριγωνικό σχήμα ή το μεγάλο πανοραμικό παρμπρίζ που ανοίγει για να μπορεί ο οδηγός να μπει στο αυτοκίνητο;

Toyota FCX-80 1979

Η ιαπωνική εταιρεία πειραματίστηκε και το αποτέλεσμα ήταν το FCX-80 με σκοπό να παρουσιάσει ένα … προχωρημένο πρότζεκτ για την Toyota. Δεν φαίνεται να είναι και πολύ μπροστά από την εποχή του…
Insomnia, 1979 Dome Zero P2
Το ιαπωνικό πρωτότυπο παρουσιάστηκε στην 48η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης και προοριζόταν να συμμετέχει το 1979 στον κουραστικό αγώνα του Le Mans.
Maserati Boomerang

Ένα από τα πιο φουτουριστικά μοντέλα της δεκαετίας του 70 είναι η ξεχωριστή Maserati, η οποία… πωλείται.
Aston Martin Bulldog concept 1980

Και η Aston Martin παρουσίασε την πρότασή της πριν από περίπου 35 χρόνια.
Bertone Mazda MX 81 Aria Concept

H Mazda παρουσίασε το 1981 ένα πρωτότυπο, στο οποίο οι επιβάτες μπορεί να ένιωθαν λίγο σαν… ψάρια μέσα στη γυάλα.
Buick Wildcat 1985

Αν οραματιζόσουν ποτέ το 1985 ένα μοντέρνο και μπροστά από την εποχή του αυτοκίνητο, το Wildcat είναι αυτό που θα σκεφτόσουν.
ΜG EX-E

To πρωτότυπο MG βρίσκεται στο Heritage Motor Centre από το 1985. Εφοδιάζεται με έναν 3λιτρο V6 κινητήρα τοποθετημένος στο κέντρο του και ποτέ δεν πήρε πράσινο φως για μαζική παραγωγή.
Saab EV-1

Και όμως! Το 1985 είχε παρουσιάσει η Saab ένα υβριδικό πρωτότυπο όχημα. Κατασκευασμένο από Kevlar και fiber-glass, ενώ διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελς. Κάτω από το καπό βρισκόταν ένα 2λιτρο turbo μοτέρ 282 ίππων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...