BMW ConnectedDrive: Τι άλλαξε & τι περιμένουμε ακόμη

Σύνολο «έξυπνων» υπηρεσιών και εφαρμογών κάνουν έυκολη τη ζωή του ιδιοκτήτη ενός BMW

  • -
  • -

Το infotainment σύστημα ConnectedDrive της BMW αποτελεί ένα σύνολο «έξυπνων» υπηρεσιών και εφαρμογών που προσφέρει στον χρήστη πληροφόρηση και ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητό του. Το εν λόγω σύστημα προσφέρεται στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια και εκτός από τις στάνταρ και προαιρετικές υπηρεσίες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υπόσχεται ακόμα περισσότερες εφαρμογές που θα το εμπλουτίσουν στο μέλλον.

Στάνταρ εξοπλισμός
Τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο 2015 (Αύγουστο για την Αμερική) έρχονται με στάνταρ το αναβαθμισμένο σύστημα ConnectedDrive που έχει ενσωματωμένες τις επιλογές "Κλήση Έκτακτης Ανάγκης" και "BMW Teleservices".

Κλήση έκτακτης ανάγκης: Με τη λειτουργία αυτή το όχημα μπορεί να συνδεθεί, είτε αυτομάτως (σε περίπτωση που ανοίξουν οι αερόσακοι) είτε χειροκίνητα (πατώντας το ειδικό κουμπί κοντά στην κεντρική πλαφονιέρα) απευθείας με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.  Εάν οι επιβαίνοντες είναι σε θέση να μιλήσουν μπορούν να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον εκπρόσωπο του κέντρου 112, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης. Σε περίπτωση όμως που οι επιβαίνοντες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, τότε ο εκπρόσωπος του κέντρου 112 μπορεί να κινήσει άμεσα τη διαδικασία εντοπισμού. Βέβαια, το αυτοκίνητο δεν δίνει ακριβές στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά βρίσκει στο «περίπου» το στίγμα του οχήματος από την κοντινότερη κεραία, δηλαδή η απόκλιση είναι περίπου 300 μέτρα.



BMW Teleservices
: Μέσω της ενσωματωμένης κάρτας SIM που διαθέτει το αυτοκίνητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματη κλήση προς το εξουσιοδοτημένο συνεργείο BMW, το οποίο έχει οριστεί από τον ιδιοκτήτη και μπορεί να ενημερωθεί για την απαιτούμενη συντήρηση που χρειάζεται το αυτοκίνητο. Εδώ να προσθέσουμε ότι όλες οι πληροφορίες (service, βλάβες κλπ.) αποθηκεύονται στο κλειδί του αυτοκινήτου, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα τον μηχανικό αφού μπορεί εύκολα να δει το ιστορικό του αυτοκινήτου. Επίσης, η υπηρεσία Teleservice breakdown call έχει τη δυνατότητα να καλέσει την οδική βοήθεια στο ακριβές σημείο που «έμεινε» το αυτοκίνητο, καλώντας το κέντρο εξυπηρέτησης της BMW και επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα που έχει ο οδηγός. Τέλος, το "Teleservice battery guard" ελέγχει συνεχώς το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του οχήματος. Εάν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας κατέλθει μίας καθορισμένης τιμής (π.χ. λόγω διαρροής ρεύματος), διαβιβάζονται σχετικές πληροφορίες στον αρμόδιο επίσημο έμπορο BMW ή εξουσιοδοτημένο επισκευαστή BMW, ο οποίος ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Προαιρετικός εξοπλισμός
Πάντα με την ενεργοποιημένη κάρτα SIM του αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει τον προαιρετικό εξοπλισμό ConnectedDrive, που περιλαμβάνει το BMW Online και τις εφαρμογές BMW Apps για τη χρήση συμβατών εφαρμογών για smartphone μέσα από το αυτοκίνητο.
BMW Online: Προσφέρει τοπικού χαρακτήρα πληροφόρηση, όπως είναι το δελτίο καιρού και ειδήσεις, ενώ μπορεί κανείς να κάνει αναζήτηση στο Google για προκαθορισμένες επιλογές όπως είναι χώροι στάθμευσης, οδηγούς για ταξίδια, ξενοδοχεία και άλλα.
BMW Apps: Η υπηρεσία επιτρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς τις εφαρμογές που έχουν εξελιχθεί από την BMW (EcoPro Analyser, Ραδιόφωνο web, Wikipedia, Twitter, Ημερολόγιο, Ειδήσεις που αφορούν την BMW), καθώς και διάφορες εφαρμογές για συμβατά smartphone απευθείας στο αυτοκίνητό του (Spotify, Napster, GoPro, Glympse, TuneIn Radio κ.ά), οι οποίες και προβάλλονται μόνο στην περίπτωση που συνδεθεί το κινητό τηλέφωνο με τη θύρα USB. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εφαρμογές της υπηρεσίας BMW Apps χρησιμοποιούν το δίκτυο του smartphone. Το κόστος της συνδρομής για τον προαιρετικό εξοπλισμό είναι 2.200 ευρώ για 3 χρόνια, ενώ μετά το πέρας του συμβολαίου μπορεί ανανεωθεί για την επόμενη τριετία με κόστος περίπου στα 200 ευρώ.

Δεν μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης BMW να εγκαταστήσει τις νέες υπηρεσίες ConnectedDrive, αν το αυτοκίνητό του κυκλοφόρησε πριν τον Ιούλιο 2015

Τι νέο φέρνει στο μέλλον το σύστημα BMW ConnectedDrive

Στο άμεσο μέλλον το σύστημα BMW ConnectedDrive πρόκειται να αναβαθμιστεί με περισσότερες προηγμένες επιλογές, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες.

Remote Services: Η συνδρομή κοστίζει 80 ευρώ, ισχύει για πάντα και παρέχει τη δυνατότητα κλειδώματος/ ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου, ενεργοποίηση κόρνας, ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση φώτων, εντοπισμό του στίγματος του αυτοκινήτου, ενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού ή θέρμανσης της καμπίνας και όλα αυτά μέσα από εφαρμογή του smartphone.


Internet
: Πλέον οι επιβάτες μπορούν να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάρτα SIM, αρκεί το όχημα να είναι σταματημένο. Το κόστος είναι 130 ευρώ/ χρόνο.

Concierge Service: Το τηλεφωνικό κέντρο της BMW δεν θα δέχεται μόνο το στίγμα ώστε να καλέσει την οδική βοήθεια (όπως αναφέραμε και παραπάνω), αλλά θα παρέχει και τηλεφωνική υποστήριξη όλο το 24ωρο. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να στείλει κατευθείαν στον πλοηγό του αυτοκινήτου τις οδηγίες για τον προορισμό που αναζητάτε.

RTTI: Μία υπηρεσία που είναι δύσκολο να δούμε ποτέ στην Ελλάδα, μιας και παρέχει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία συνεργάζεται με το σύστημα πλοήγησης παρέχοντας στον χρήστη την πιο γρήγορη διαδρομή, αποφεύγοντας τους μποτιλιαρισμένους δρόμους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...