Ρεπορτάζ: Πως κινείται η αγορά αυτοκινήτου με τα capital controls;

Μιλήσαμε με αρκετές αντιπροσωπείες και εκθέσεις αυτοκινήτου και μας έδωσαν την πραγματική εικόνα της αγοράς

  • -
  • -

Αναμφίβολα, η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας έχει φέρει μεγάλη αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο υπήρξε αύξηση 13% στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014, αυτό οφείλεται προφανώς στον κλάδο των ενοικιάσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Τι γίνεται όμως στην πραγματική αγορά; Το GOCAR έκανε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις αντιπροσωπείες και τις εκθέσεις αυτοκινήτων. Επικοινωνήσαμε με αρκετές εταιρείες και οι απαντήσεις των υπεύθυνων μας άφησαν… «ανάμεικτα» συναισθήματα.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν βάλει τις παραγγελίες τους στο… ψυγείο, μια και οι αγοραστές προτιμούν να περιμένουν για να δουν τις εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας. Από την άλλη, μεγάλο ποσοστό είναι αυτοί που προχωρούν κανονικά τις παραγγελίες που είχαν κάνει προ δημοψηφίσματος, αφού είχαν ήδη καταθέσει προκαταβολή. Φυσικά, υπήρχαν και ακυρώσεις, όχι όμως σε σημαντικό ποσοστό όπως θα αναμέναμε. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, οι διελεύσεις των επισκεπτών στις εκθέσεις είναι αισθητά μειωμένες, αν και όπως μας είπε ο υπεύθυνος πωλήσεων της Autoone, δεν είναι «τελείως νεκροταφείο».

Παρά τα διάφορα δημοσιεύματα που είδαμε στο internet πάντως, είναι μικρό το ποσοστό όσων επιθυμούν να «διώξουν» τα χρήματά τους από την τράπεζα προχωρώντας σε αγορά αυτοκινήτου, καθώς φοβούνται κάποιο ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων. βέβαια, σύμφωνα με τον όμιλο Σφακιανάκη «έγιναν από το πουθενά 50 νέες παραγγελίες αυτοκινήτων Suzuki, από τις οποίες οι υποψήφιοι αγοραστές δεν τους ενδιέφερε χρώμα και έκδοση, απλά να είναι ετοιμοπαράδοτα-εκτελωνισμένα». Όσο για τους πελάτες που προχώρησαν τελικά στην αγορά ενός νέου οχήματος, ολοκλήρωσαν την διαδικασία μέσω web banking (το 70%) ή με μετρητά! Μιλώντας για ηλεκτρονικά τραπεζικά εμβάσματα, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε περιορισμός μεταφοράς χρημάτων από ένα λογαριασμό σε έναν άλλο, εντός Ελλάδος. Ωστόσο, σήμερα κάθε ιδιώτης επιτρέπεται να μεταφέρει μέχρι 13.000 ευρώ, εκτός αν προορίζονται σε ανώνυμη εταιρεία όπου δεν υπάρχει όριο. Τέλος, προβλήματα υπάρχουν και στα τελωνεία καθώς έχουν σταματήσει οι εκτελωνισμοί. Αυτό σημαίνει πως μόνο τα εκτελωνισμένα οχήματα μπορούν να παραδοθούν κανονικά στους αγοραστές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...